asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Baťovský půldomek – nové bydlení s otiskem doby vzniku

26.11.2015

Baťovský půldomek s přístavbou garáže, jehož rekonstrukce nás zaujala, se nachází v posledním vzniklém baťovském zahradním obytném areálu Lesní čtvrť z 30. až 40. let minulého století. Jak název napovídá, jde o polovinu dvojdomku. Od uliční čáry ho odděluje jen malá předzahrádka.

Takzvané půldomky byly nejčastějším typem domu, stavěným firmou Baťa pro její zaměstnance. První vznikly již ve 20. letech minulého století a firma je stavěla až do začátku druhé světové války. Předpokládaná životnost těchto domků byla odhadována na třicet let, ovšem mnoho z nich stojí dodnes. Většina existujících čtvrtí je památkově chráněna a veškeré rekonstrukce a přístavby podléhají regulacím. Architektonická kvalita staveb a jejich osazení je dána i tím, že se na vzniku podíleli mnozí známí architekti, mezi jinými například F. L. Gahura.

Úpravy vně i uvnitř…
Rodinný dům je obdélníkového půdorysu a tvoří ho dvoupatrová obytná část a jednopodlažní přístavba garáže. Majitelům nevyhovovala stávající dispozice domu - mladý pár si přál vzdušný prostor s dostatkem světla, základním řešením bylo proto kromě rekonstrukce technického stavu domu i vzájemné propojení vnitřních prostor tak, aby objekt neztratil svou původní atmosféru.

Oproti původnímu uspořádání v přízemí není koupelna, pod schodištěm do patra je pouze toaleta. Prostorná koupelna byla vybudována v patře u ložnice, v přízemí vznikl v místě koupelny nový pokoj. Objekt je částečně podsklepen, stávající schodiště do sklepa z vnitřní dispozice bylo zrušeno a nově je přístup do sklepa řešen schodištěm ze zahrady. K domku náleží také zahrada, která se za domem svažuje.

… v rámci ochrany památek
Vzhledem k tomu, že se domek nachází v památkově chráněné oblasti, bylo nutné přizpůsobit míru a povahu úprav této skutečnosti, byť se většina stavebních úprav týkala převážně interiéru. Horizontálně je dům členěn na společenskou zónu v 1. NP a klidovou zónu ve 2. NP. Hlavní vstup byl přesunut ze zadní části domu dopředu, garáž byla z větší části přebudována na obytný prostor, provozně i opticky propojený s jídelnou a kuchyní. Odtud je možné francouzským oknem s balkónovými dveřmi vstoupit přímo do zahrady. U vstupu se nachází pokoj pro hosty. Schodiště do patra zůstalo na stejném místě, ale první tři stupně mají mírnější sklon a spolu s podestou jsou součástí kuchyně a slouží jako prvek na přisednutí. Z ložnice a chodby v patře je přístup na terasu na západní straně.

Požaday památkářů bylo nezbytné respektovat mimo jiné v případě zateplení obálky domu. Byl zvolen ní zateplovací systém, krytý hladkým fasádním páskem v odstínu režného zdiva, sokl je opatřen tenkovrstvou cementovou omítkou. Díky zateplení mohly být odstraněny vnitřní předstěny z dřevěné konstrukce a silné vrstvy omítky, které přispívaly spolu se vzduchovou mezerou ke zlepšení tepelněizolačních vlastností stavby, a bylo tak odkryto zachovalé zdivo z plných cihel. Protože vně bylo zdivo překryto, bylo záměrně ponecháno v interiéru a opatřeno nátěrem proti sprašnosti.

Hra světla, barev a stínů
Hlavním tématem návrhu byla práce s vnitřním propojením a vzájemným prosvětlením prostor v domě. Stropní konstrukce nad přízemím u obvodové stěny byla v pásu širokém 900 mm nahrazena barevným pochozím sklem. Uvnitř dispozice napomáhá prosklení prosvětlení chodby v přízemí denním světlem, večer naopak vnáší barevné sklo živé tóny z přízemí do vyšších prostor. Se změnou času i ročního období se v závislosti na slunci proměňuje také putování barevných obrazců po podlaze i stěnách.

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 66,5 m2
Užitná plocha: 101,1 m2 + terasa 22,5 m2

- Konstrukce – obvodové zdivo z plných cihel v tl. 300 mm, zateplovací systém, schodišťové stěny – přesné tvárnice Ytong tl. 200 a 250 mm, dělicí příčky z příčkovek Ytong tl. 100 mm, dělicí stěny mezi koupelnou a chodbou – voděodolný sádrokarton
- Podlahová nášlapná vrstva – podlahová epoxidová stěrka (kuchyně, jídelna, chodba, WC, koupelna, provozní místnosti), borová překližka (obývací pokoj), dřevěná prkna (pokoj pro hosty)
- Obklady stěn, stropů – borová překližka (obytné místnosti)
- Výplně otvorů – plastové europrofily s izolačním dvojsklem, vstupní dveře plastové, vnitřní dveře – plně dřevěné v kovových zárubních
- Vytápění – ústřední teplovodní (plynový kotel), radiátory, podlahové vytápění (obývací pokoj, jídelna, kuchyně),

Autor:
ellement
Jitka Ressová, Jan Pavézka
Spolupráce: Petra Martináková
Projekt: 2010
Realizace: 2011–2013
Lokace: Lesní čtvrť, Zlín, Česká republika

Kontakt:
ellement
Nad Ovčírnou II, 1295
Zlín
Tel: +420 605 826 655

Foto: Libor Stavjanik, archiv ellement
Text: Dana D. Daňková

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

www.220km.net

sellmax.com.ua

Узнайте про популярный web-сайт на тематику рапс продать.