asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Dům pro hosty se speciální atmosférou

20.09.2018

Tenhle dům vypadá na první pohled jako postavený z dětské stavebnice. A ani druhý nepřináší jiný dojem – fasáda střídá dřevěné sloupky s okny, interiér je laděn do příjemných pastelových odstínů – žluté židle u šedého stolu či modré kulaté prostírání na bílém stole. Hravý, lehce a vzdušně působící dům je z dílny artelieru Barna Architects.

Zadáním investora byl malý útulný dům formálně spojený s místním prostředím a vyjadřující tradiční smysl života s využitím moderních architektonicklých prů.  Vedlejším úkolem bylo vytvoření venkovní terasy, propojené opticky i fakticky s interiérem, která se v klimaticky příznívých obdobích roku stane hlavním životním protorem obyvatel domu.

Funkční kontrast tradice a moderny

Cílem zvolené geomerie budovy a použitých materiálů bylo propojení designové stránky s osobitostí daného místa. Výrazným estetickým prem, který současně evokuje v úvodu zmíněnou dětskou stavebnici, je nosná konstrukce stavby, viditelná na vnější straně budovy.

Udává též rytmus fasádě a zvyšuje dojem plasticity. Zdvojené sloupky umístěny ve vzájemných odstupech 1,4 metru, fasáda na podélné straně budovy s vchodem mezi sloupky je orientovaná na západ. Četnost skleněných výplní zajišťuje dostatek denního světla v interiéru a nepřetržité propojení obyvatel domu s přírodou.

Dřevěný rám je samonosný, izolační stěny jsou umístěny za sloupy. Hlavní budova a přístavba terasy nesou stejný design s tím rozdílem, že přístavba je menší a stěny nejsou zaizolovány.

Poměrně zásadní inspirací projektu byla analýza architektonických archetypů Balatonu a podobnost těchto forem s koncepčními ilustracemi primitivní chýše Marc-Antoinea Laugiera.

Lehkost a prostor pro fantazii

Hlavním aspektem designového procesu bylo docílení speciální atmosféry budovy při respektování přísných místních předpisů oblasti Balatonu. Nejdůležitějšími tématy konceptu byly návrat k přírodě, vytvoření jedinečné domácí atmosféry, ovšem s využitím moderních prů.

Intenzivní spolupráce architektů s investorem měla kladný vliv na výsledné architektonické uspořádání domu. Vznikl systém, který zdůrazňuje jedinečný souzvuk architektury a přírody.

Stavba poukazuje na některé základní pry architektury - lokalitu a pochopení vztahu mezi přírodou a člověkem z hlediska formy a konstrukce, přechodový prostor mezi exteriérem a interiérem, vnější a vnitřní dispozice, duch místa a vztah člověka k prostředí.

Téměř každý dům má svou historickou, architektonickou, kulturní či jinou kvalitu. Nové domy by měly být stavěny nadčasově, aby si svou hodnodtu udržely po delší období, než je život jedné generace. A to se tu, zdá se, podařilo.

Technické údaje:

Název projetu: PORTUSHOME GUESTHOUSE
Návrh: Barna Architects,
Hlavní architekt: Barna D. Kovács 
Lokace: Kisdörgicse, Maďarsko
Zastavěná plocha: 90 m2
Realizace: Reedzone Ltd.
Rok dokončení: 2017

 

Foto: Tamás Bata,
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media