Partneři sekce:

Hotýlek pro (ne)zhýčkané turisty

Hotýlek pro (ne)zhýčkané turisty

Před padesáti lety tady bučely krávy, v téhle stodole byly doma. Ovšem časy se mění i v údolí Myrkdalen na západním pobřeží Norska. Tradiční zemědělství mění svou tvář, původní zemědělské usedlosti získávají nové využití – v tomto případě v cestovním ruchu.

Stodola, o níž je dnes řeč, se nachází v horní části pozemku původní farmy – s nádherným výhledem do údolí a přímo pod moderním lyžařským vlekem. Stará zemědělská budova přestala být využívána již mnoha před lety a nyní byla tedy prázdná a chátrala.

Vzhledem k jejímu umístění, a také díky současné oblibě ve využívání starých hospodářských objektů k bydlení, se přímo nabízela varianta přebudování stavby v moderní turistickou chatu. Čtyřčlenná rodina, pár na svatební cestě nebo lyžaři zde mohou strávit nezapomenutelnou noc v komfortním, a současně přírodním prostředí.

{R1}

Tušení změny

Architekti z ateliéru OPA FORM vnesli svým osobitým řešením do nevyužívaného zemědělského objektu nový život. Do typické stodoly vložili moderní obytný modul, v němž najdou hosté veškeré pohodlí pro krátký pobyt a dostatečný odpočinek. Zvenku stodola klame tělem – stopy proměny stavby jsou totiž jen velmi nepatrné.

Velké okno, poskytující výhledy do okolí, je na první pohled spíše estetickým prem a naznačuje možné moderní pojetí interiéru. I při vstupu do stodoly příchozí změnu ještě stále jen tuší. Ocitne se totiž ve zcela autentické stáji s hrubým povrchem stěn, v místnosti bez izolace, která by primárně stále ještě mohla sloužit k ustájení dobytka.

Pod pláštěm starého nové

Výrazně novým prem je vestavěná stěna ze světlého dřeva s posuvnými dveřmi kruhového tvaru. Vymezuje vnitřní obytnou jednotku, navrženou s velkým respektem k původní budově. Ta neposkytuje sice mnoho místa, ale nepůsobí ani stísněným dojmem, spíše naopak – použitý materiál, kruhové průzory uvnitř a velké okno v obvodovém plášti spoludotvářejí vzdušný, útulný prostor.

Modul je s velkou přesností zasazen do konstrukce mateřské stavby, část podlahy je vsazena mezi spodní trámy, což zvětšuje vertikální rozměr nové místnosti na výšku dostatečnou pro vzpřímený postoj osob. Zbylá část interiéru je pečlivě navržena tak, aby svým obyvatelům poskytovala komfortní prostor pro posezení i spaní, uspořádaný kolem centrálního topeniště pod rozměrným oknem.

Návrat ke kořenům

Preciznost a kvalita výsledné přeměny je dána také přístupem autorů návrhu – architektů ateliéru OPA FORM, kteří se aktivně účastnili každé fáze projektu od skic 1:1, přes realizaci modelu v budově firmy až po instalaci ve staré stodole, vše bylo provedeno v rámci ateliéru bez přispění jiného subjektu. 

Nepotřebných a opuštěných starých stodol najdeme v krajinné scenérii fjordů na norském západním pobřeží mnoho. Již neplní svou funkci, ale jako tradiční prvek krajiny mohou být s výhodou využívány i nadále. Tato část země se i díky jim stává vyhledávanou turistickou destinací. 

Nevyužívané hospodářské objekty jsou rekonstruovány v rámci programu „Proměna stodol“.

Základní údaje:

Název projektu: Stodola
Návrh a realizace: OPA FORM arkitekter,
Hlavní architekti: Marina Bauer, Espen Folgerø,
Interní architekt: Frede Vik
Umístění projektu: Myrkdalen, západní pobřeží Norska
Rok ukončení: 2016
Hrubá zastavěná plocha: 25m2

 

Fotografie: Espen Folgerø, Marina Bauer, Rune Sævig, Virre Dahl, Finn Borrows
Text: Daniela Bartošová