Kouzelný loft pro čtyřčlennou rodinu

Kouzelný loft pro čtyřčlennou rodinu

Za necelý rok se díky plodné spolupráci profesionálů z architektonického ateliéru Rules, řemeslníky, stavebníky a samotných klientů podařilo naplánovat a zrealizovat interiér, jaký by si přála nejedna rodina. Projekt architekti vytvořili za měsíc, realizace trvala 10 měsíců. Rodinný loft s podlahovou plochou typickou pro větší slovenské byty (88 m²) se nachází v bratislavské části Ružinov.

Příznivá výchozí situace předznamenala kvalitní finále – prostor byl totiž naplánován ještě před začátkem budování nástavby, proto mohli architekti všechny potřebné úpravy zakreslit do plánu již předem. Bourání nebylo mnoho, jedinou zbytečností se zdála kuchyňská nika. Díky logické dispozici, vybraným materiálům a na míru šitým řešením se podařilo vytvořit svěží, prostorný byt plný světla a pohybu.

V bytě najdeme celkem dvě ložnice, otevřenou společenskou zónu, sklad, velkou koupelnu, noční chodbu, do které se vešly kromě šatníku i pračka a sušička, a nad společenskou zónou (tvořenou obývákem, kuchyní a jídelnou) se ještě nachází galerie plnící funkci knihovny a čtenářského koutku. Druhá část mezaninu (nad noční chodbou, záchodem a koupelnou) může posloužit jako štědrý uzavřený odkládací prostor.


Vzhledem k okouzlující, téměř čtyřmetrové výšce (v nejvyšším bodě) je obývací pokoj prostorný, vzdušný, takže se do něj dalo zakomponovat několik designových prů, a to bez vizuálního zatížení. Součástí obývacího pokoje je předsíň, čili návštěvník vstupuje ihned po příchodu do centra dění – do živého srdce prostoru. Pohodlná sedačka je otočena směrem k ploché obrazovce, která je upevněna na speciálním nosiči.

Kovová otočná konzola je vyrobena na míru a umožňuje obyvatelům sledovat televizi nejen z obývacího pokoje, ale i z kuchyně – díky různému sklonu ji dokonce lze využít i pro pracovní účely, protože je umístěna poblíž masivního jídelního stolu. Skrytá kabeláž v konzole či komponenty ozvučení ukryté v sedačce a kuchyňské lince výrazně odlehčují prostor a nechávají vyniknout čisté linie a barevné schéma denní části loftu.

Industriální nádech loftu dokonale zjemňují jednotlivé interiérové solitéry – šedá sedačka, světlý koberec, dřevěné komponenty v kontrastu s černým kovem, minimalistická bílá kuchyňská linka a v neposlední řadě originální, ručně dělaná mozaika Sometile, která svou pestrostí přiláká pohled každého návštěvníka. Jednoduchá lepená podlaha z 15 mm silné borovicové překližky je odolná a sjednocuje celý prostor.


Kuchyňská linka je z praktických důvodů vytvarována do písmene L, má MDF pracovní desku, která však navzdory nízké ceně působí vysoce esteticky. Prostřednictvím okna je propojená s exteriérem, takže zároveň slouží jako parapet. Díky tomu se dá toto „okénko“ v letních měsících využívat jako příjemný barový či jídelní pult, například při posezení venku na balkoně.


Rozměrná koupelna nabízí velký komfortní sprchový kout s praktickým schůdkem, na který se ještě vejde dětská vanička. Ložnice s vysokým stropem je perfektním místem pro nerušený odpočinek a díky svému objemu poskytuje dostatek čerstvého vzduchu. Najdeme v ní i praktický šatník a úložné prostory.

Osvětlení interiéru je přizpůsobeno dennímu koloběhu života jeho obyvatel. Díky barevným scénám lze vykouzlit nejen intimní atmosféru pro chvíle pohody, ale i silné osvětlení vhodné pro práci na jídelním stole, studování knih na sedačce či na vaření v kuchyni.

O architektonickém ateliéru

Architektonický ateliér Rules vznikl v roce 2009 po návratu Rudolfa Lesňák z Vídně. Spolu s (tehdejšími studenty) Tomášem Hulimanem a Milanem Grega-Jakubem založil ateliér, který se z původních tří členů rozrostl do dnešní podoby. V současnosti ateliér sdružuje 16 architektů a na svém kontě má více než 50 realizací. Hlavními rysy tvorby jsou čistota, nadčasovost a us.

Přehled:

Název projektu: Loftový byt v nástavbě
Druh projektu: Kompletní interiér ještě nezrealizované stavby
Lokalita: Ružinov, Bratislava, Slovensko
Projekt a realizace: RULES, s. r. o.
Termín projektu: březen 2013 – duben 2013 (1 měsíc)
Termín realizace: leden 2014 – listopad 2014 (10 měsíců)
Cena interiérové studie: 1.800 €
Celková plocha: 88 m²
Počet ložnic: 3
Jídelní stůl, kuchyně, sedací souprava: RULES, atyp

Text: Anna Martausová v spolupráci s Ing. arch. Rudolfem Lesňákem
Foto: Peter Čintalan
Zdroj: