Partneři sekce:

Rekonstrukce bytu přinesla kvalitně vtipný mix

Rekonstrukce bytu přinesla kvalitně vtipný mix

Když si představíte byt s podlahovou plochou přes 150 m2, zřejmě budete očekávat luxusní ztvárnění, drahé materiály a snahu o efekt. Architekti z kanceláře 0,5 Studio Pavel Nový a Vít Svoboda ale k návrhu interiéru na pomezí Žižkova a Vinohrad přistoupili jinak.

Dispozice bytu je definována jeho umístěním v nároží domu. Centrem je tak ústřední prostorná hala, ze které vedou dveře do prakticky všech místností. Bylo tomu tak vždy, dispozice se upravovala jen mírně a to především z ohledem na předcházející , která proběhal v roce 2000, a současní majitelé se s ní absolutně neztotožňovali.

Prostor je dnes osvětlován autorskými liniovými světly, jejichž geometrie koresponduje s vloženou rohovou skříní – šatnou a botníkem. Její rohy jsou zaobleny, aby tak nebránili průchodu a zjemnili hmotu.

Foto: Peter Fabo

Nově vzniklý obytný prostor v sobě spojuje zóny odpočinku, vaření, stolování a práce. Vstupuje se do něj z haly průchodem kolem kuchyňské linky, která je absolutní dominantou místnosti – díky výrazné modré barvě a částečně vykonzolovanému hranolu spodních skříněk. Vše ostatní je potlačeno. Výklenek skrývá lavici jídelního stolu, vedle prostorné knihovny je nenápadné pracovní místo.

Foto: Peter Fabo

Ke dvěma pokojům vede malá chodbička, díky které vznikla šatna pro ložnici rodičů. Prostory jsou vybaveny jen minimálním množstvím nábytku. Najdete zde postel a stůl. Vše ostatní, knihovny, úložné prostory, jsou skryty ve stěnách. Působí to čistě a elegantně a podtrhuje to vzdušnost danou vysokými stropy.

Foto: Peter Fabo

Pracovna, která je doplněná o malou samostatnou koupelnu, využívá stejné principy. Díky skrytým sklopným postelím a svému oddělení od ostatních částí interiéru může zároveň sloužit jako maximálně pohodlný pokoj pro hosty.

Foto: Peter Fabo

Hlavní koupelna je jednoduše zařízeným a maximálně praktickým prostorem. Skříň se zabudovanými umyvadly zároveň obsahuje i koš na prádlo se skrytým vhozem.  Je zde sprchový kout i vana.

Foto: Peter Fabo

Architekti popisují stav před rekonstrukcí jako „připomínající koloniální rezidenci.“  Po něčem takovém není ani vidu ani slechu! V interiéru vidíme jednoduchost a utilitaritu – množství bílé barvy, minimum nábytku, ztvárnění koupelny nebo sklápějící se spaní. Povrchy a klíčové detaily přesvědčí kvalitou – dřevěná podlaha, skříň ve vstupní hale i v jiných místnostech.

Foto: Peter Fabo

A nechybí ani vtip, který nebývá samozřejmostí – modrá kuchyně, tabulová barva na stěně pro vzkazy psané návštěvami. Je to vyvážený mix, přičemž míchat je vždy ošemetné. 0,5 Studio se ale nespletlo!

Foto: Peter Fabo

 

Tomáš Čech – Architektonická platforma POLYCHROME
Foto: Peter Fabo