asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Veselý a hravý byt na míru

15.09.2017

Původní přízemní byt správce činžovního domu z počátku 20. století v klidné části Holešovic koupil majitel ve velmi zanedbaném stavu. Avšak svou hodnotu a krásu, byť v tu chvíli více než dobře skrytou, si přece jen zachoval.

Většina původních dekorativních prů domu včetně autentických prů secese se v nezměněné podobě dochovala až do současnosti. Požadaem investora byla rekonstrukce bytové jednotky, která by vedla ke změnám odpovídajícím současným nárokům na bydlení a současně soudobými postupy začlenila historické elementy a nepotlačila atmosféru bytu.

Chodba jako hlavní linka

Byt má poměrně malou plochu a v jeho dispozici jasně převládá délka nad šířkou. Opticky je jeho členění jasně určeno chodbou, která zde tvoří ústřední prvek. Na ni navazují samostatná koupelna a WC. Na chodbě zůstalo zachováno i okénko, které sloužilo správci domu pro kontrolu příchozích do domu.

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z architektonického ateliéru 0,5 Studio se rozhodli protáhlou dispozici bytu sjednotit a zdůraznit. „Navrhli jsme celou stěnu pomalovat kresbami. Motivy ani témata nemají žádný konkrétní význam, jde čistě o dekoraci. Jedná se volnou kombinaci kaligrafie, graffity a pop-artových motivů. Svou významovou nezatížeností a funkcí ornamentu navazují na původní ornamenty charakteristické pro celý dům.“

Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky a byla aplikována také na tradiční židle Thonet. Dochází tak k přirozenému a nenásilnému spojení „starého a nového“ a současně ke kontrastům, které dodávají celku dynamiku a svěžest. Sjednocující a klidný ráz má naopak původní dubová podlaha, která byla zčásti obnovena a doplněna.

Kuchyně v modré a kola v ložnici

Centrum bytu tvoří kuchyně s obývacím prostorem orientovaná do ulice. Kuchyňská linka je provedena v modré barvě Ives Klein a stává se tak jasně vymezenou hmotou kontrastující s ostatním prostorem. Nerezový obklad celek opticky zvětšuje. Na kuchyňský blok navazuje jídelní stůl. Pro knihovnu a skříň byl využit kovový systémový regál, jejich součástí je i stahovací plátno na promítání.

Pro ložnici byla zvolena místnost orientovaná na sever do tichého dvora. „Díky vysokým stropům jsme zde vytvořili spací patro ve středu místnosti, pod kterým je i prostor pro pracovní stůl. Díky malé šířce dispozice a použití HEB profilů nebylo třeba žádných dalších podpůrných prů patra.“ Po celé délce pokoje je navržena skříň z  březové překližky. Jsou v ní také integrovány schody vedoucí na spací patro. Své místo mají v ložnici také kola. Mezi největší záliby investora patří cyklistika a začlenění bicyklů k běžnému mobiliáři mu plně vyhovuje. A zavěšená pod stropem vlastně ani neruší.

V kontrastu ke zbývajícím prostorám bytu jsou koncipovány koupelna a toaleta – ten je dán především použitím černého fasádního nátěru. V koupelně byla ponechána původní dlažba nesoucí ornament, prostupující celým domem.

Vizitka: 0,5 Studio tvoří v této chvíli architekt Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali na Pražské VŠUP (UMPRUM) v ateliéru Architektura I. pod vedením prof. ak. arch. Jindřicha Smetany. Od roku 2011 společně pod tímto názvem navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická „odlehčená“, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „ZDRAVÍ A KRÁSA“.

Základní údaje:

Autor: – Pavel Nový, Vít Svoboda
Malby: Vít Svoboda, Alexey Klyuykov
Adresa: Česká Republika, Praha – Holešovice
Realizace: 2012
Plocha: 50 m2

Link fb:
Fotografie: Peter Fabo

Text: Dana D. Daňková

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

best-cooler.reviews

www.best-cooler.reviews/

узнать больше maxformer.com