Dok, kde se pláž s mořem políbí

Na rozhraní, kde se příliv potkává s pláží, stojí nová přístavní budova Královského jachtařského klubu ve Vancouveru. Dok se stal elegantním příkladem průmyslové architektury, navržené a realizované ze skromného rozpočtu.

Projektový tým ateliéru MGA se snaží skrze svoji architekturu ukázat, že všechny projekty, od průmyslových budov, přes butiky, až po muzea, mohou a hlavně by měly být realizovány s laskavostí a architektonickou důstojností. „Poskytnutí ohleduplného, elegantního architektonického návrhu je vždy možné bez ohledu na rozpočet,“ říká Michael Green. „Touto cestou jsme se vydali také při navrhování budovy doku pro Královský jachtařský klub.“

Jednoduchý rastr panelové fasády
Jednoduchý rastr panelové fasády |

Velké ambice, skromný rozpočet

Budova doku, která se nachází na pláži Jericho ve Vancouveru, slouží velkému přístavu plachetnic. Budova poskytuje sociální zařízení včetně sprch, kanceláře pro vedoucího přístavu, výcvikový prostor pro děti a různé dílny pro údržbu lodí, plachet a vybavení. Praktické požaday, velmi skromný rozpočet, sousedství historických budov v přístavu a prominentní umístění vyžadovaly jednoduché a chytré řešení.

atny
Šatny |

Mléčná stěna

Hmota domu je jednoduchá. Dva protínající se klínové svazky se vzájemně zrcadlí, aby tím vytvořily jednu lucernu otáčející se k moři, a druhou nasměrovanou k pevnině. Fasádu tvoří průsvitná polykarbonátová stěna, která přináší světlo do pracovních prostor a v noci osvětluje pobřeží.

Tváří v tvář moři a přístavu je umístěna řada jednotlivých doků vedoucích do zátoky a zároveň zasklené kanceláře pro správu doků. Budova je umístěna přesně na hranici, kde se příliv potkává s pláží. Téměř polovina rozpočtu projektu byla proto investována do bytelných základů a pilotů.

Jednotlivé doky
Jednotlivé doky |

Inspirativní plavidla

Pro exteriér budovy byly použity bílé panely, které tvoří nejen rastr fasády, ale zároveň slouží k udržení ducha barev a tvarů kotvících lodí. Konstrukce je kombinací sloupků a nosníků s lehkými dřevěnými výplněmi. V interiéru použili autoři projektu převážně překližku, která je estetickým a zároveň snadno vyměnitelným prem.

V projektu byly navrženy skromné a praktické detaily umožňující práci s omezeným rozpočtem. Budova doku je krásným příklad toho, co dokáže realizovat tvůrčí tým, ambiciózní klient a odvážná vize.

Překližka v interiéru
Překližka v interiéru |
The Dock Building
Místo: Vancouver, Kanada
Architekt: Michael Green Architecture
Realizace: 2018
Text: Lucie Hlavsová
Foto: Ema Peter, v2com

Článek byl uveřejněn v časopisu .

Komentáře