Černý dům u ořechu

Černý dům u ořechu

Jednoduchý dům se sedlovou střechou v Chorvatsku těží z výhod, které mu poskytuje místo na pozemku. Je vsazený do mírného svahu, a zatímco z jedné strany působí jako jednopodlažní dům, z opačného pohledu se vynořuje ještě jedno nižší podlaží – suterén, používaný jako skladový prostor. Dalším momentem, z něhož architekt Tomislav Soldo těžil, je vysoký strom – ořech. Tento strom byl nakonec důvodem vzniku samotného domu a bez něj by tento nápad zřejmě ani nevznikl. Proč?

Na počátku byl ořech

„Úplně na začátku, dříve než všechno ostatní, tu stál vyrostlý ořech, který poskytuje dokonalý přirozený stín a místo, kde je příjemné relaxovat. V průběhu jistého období se kolem stromu nejdříve formovala terasa, až nakonec se objevila myšlenka na stavbu domu. Nakloněný terén s panoramatickým výhledem na nedaleké lesy a hory byly spolu s pozicí už existující terasy určujícími pry v procesu návrhu tohoto venkovského domu,“ vysvětluje podstatu myšlenky a vzniku černého domku, jak projekt sám nazývá, architekt Tomislav Soldo.

Spací prostor v meziposchodí

Povahu domu předurčily i okolní stavby a tradice v prostředí, a tak bylo jasné, že bude stát na kopci, bude mít prodlouženou terasu, šikmou střechu a bude opláštěný dřevěnou fasádou.

Na úrovni suterénu se nachází malý sklad, přízemí patří otevřenému obývacímu pokoji s kuchyní a jídelním koutem, na meziposchodí jsou prostory na spaní. Meziposchodí je umístěno nad kuchyní a hygienickým zázemím, hlavní obývací část je otevřená až po střechu.

Z interiérové kuchyně rovnou do letní

Záměrem architekta bylo vytvořit co nejintenzivnější spojení interiéru s exteriérem, což se podařilo v kuchyňské části přízemí. Ta se dá otevřením zasklených dveří jednoduše spojit s letní vnější kuchyní a samotnou terasou.

Příjemným prem v hlavním obytném prostoru je také pohodlné posezení vytvořené přímo v oknech či u nich po obvodu místnosti.

Jak je řešená konstrukce?

Na rozdíl od suterénu a betonových základů je samotný dům vytvořený z pórobetonových bloků, které výrazně urychlily výstavbu na daném místě. Vnější stěny z pórobetonových tvárnic jsou 30 centimetrů silné a plní všechny požaday na stavební fyziku, přičemž není potřebná žádná dodatečná izolace. Větraná fasáda ze sibiřského modřínu pomáhá v létě proti nežádoucímu přehřátí a v zimě minimalizuje tepelné ztráty.

Černá fasáda a hra se světlem

Dřevěná fasáda je natřená dvěma vrstvami černého dehtu, který proniká hluboko do dřeva a chrání ho dlouhou dobu. Vzhled černé kompaktní a zdánlivě monolitické konstrukce se mění ve večerních hodinách s ustupujícím světlem. Okenice s pravidelnými šikmými rýhami nechávají i během dne zajímavým způsobem pronikat světlo do interiéru a vytvářejí efekt slunečních paprsků.

Architektonický ateliér: PRO-S, Tomislav Soldo
Lokalita: Gorski kotar, Chorvatsko
Podlahová plocha: 100 m2
Rozloha pozemku: 4 500 m2
Realizace: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Jure Žiović