Moderní rozšíření historického statku se zčásti skrývá v terénu

Moderní rozšíření historického statku se zčásti skrývá v terénu

Původem Slovák Pavol Mikolajcak, architekt působící v italském městě Bolzano, je kromě jiných prací autorem zajímavého rozšíření obytného domu na statku Felderhof v Jižním Tyrolsku. Proč nás tento projekt tak zaujal? Kromě toho, že bydlení v bývalých hospodářských budovách je dnes praktickým trendem, v tomto případě je rozšíření obytného prostoru řešeno skutečně originálně. 

V neviditelném kontrastu

Zatímco starší (historická) část objektu je řešena i v interiéru v historickém stylu a je posazena na pozemek, ta moderní se skrývá v terénu, takže poskytuje absolutní soukromí svým majitelům. Tím, že z moderní části vidíme jen kousek, nepůsobí minimalisticky řešená přístavba disharmonicky ani rušivě, právě naopak.

Jak to všechno začalo?

Mladý majitel si koupil hospodářský statek Felderhof z velké části pro jedinečnou přírodu, která ho obklopuje. Zachovaná část starých hospodářských budov se nacházela v původním stavu a je ukázkou typického statku v této lokalitě. Kameny, dřevo, šindelová střecha reprezentují materiály používané v době vzniku stavby.


Většina majitelů podobných budov je dnes kompletně přestavuje na moderní podobu – aspoň zevnitř. V tomto případě to tak nebylo. Majitel této stavby si vzal čas na aklimatizaci a uvažoval v souladu s okolím – rozhodl se, že starou stavbu ponechá v původní podobě a že samostatně stojící stáj bude i nyní plnit roli stáje pro zvířata. Padlo též rozhodnutí o vzniku třetí struktury – moderního bydlení s maximálním soukromím.

Skrytá v podzemí

Díky topografii pozemku se architektovi naskytla možnost osadit moderní část částečně do podzemí. Nová budova ve tvaru cihly byla navržena tak, aby nenápadně navazovala na existující obytný domek, a je téměř úplně ukryta v horské krajině. Jediné, co poukazuje na existenci stavby, jsou dva světlíky ležící v jedné rovině na louce. Směrem na jih však budova odhaluje svou skutečnou tvář – železobetonový skelet se otevírá a dlouhá skleněná fasáda vytváří krásny výhled do údolí.

Přese všechno světlý a prostorný

Interiér je charakteristický otevřenými prostory, velkorysou výškou, výraznými zaskleními. Svým stylem je tedy v absolutním kontrastu s původní budovou stojící kousek vedle.

Díky světlíkům umístěným prakticky ve střeše budovy jsou místnosti zaplavené sluncem a geometrie vytváří zajímavé otevřené prostředí. Bonusem je výhled na modříny vyrostlé za stodolou.

Spojení historie se současností bez rušivého vlivu

Starou budovu s novou spojuje schodiště, které představuje průsečík mezi historií a moderností. Všechny použité materiály – přírodní kámen, dřevo, pohledový beton, ocel – zapadají do okolní krajiny a posilují základní myšlenku skloubení s přírodou. Dostavba statku Felderhof ukazuje, jak může být historická budova rozšířena o moderní, vysoce kvalitní rezidenční část bez toho, aby byl narušen původní charakter chráněné stavby.

Rozšíření obytného domu na statku Felderhof v kostce
Architekt: Arch. Pavol Mikolajcak
Lokalita: Villandro, Jižní Tyrolsko (Itálie)
Realizace: 2016
Užitná plocha: cca 200 m2

Sabína Zavarská
Foto: Oskar Dariz