asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Pavilon skla Klatovy: Vnořte se do galerie!

27.06.2015

V zahradě vlastivědného muzea Karla Hostaše působí zrekonstruovaný pavilon karafiátů jako zjevení. Jeho zdokonalené křiy z rukou architektů Martina Kožnara a Jiřího Bízy dnes hostí galerii sbírky historického skla Loetz z rejštejnské sklárny.

Pavilon, který je dnes součástí městské památkové zóny, byl postavený na konci padesátých let minulého století v tzv. akci Z pro potřeby výstav klatovských karafiátů. Později byl ale využíván pro účely převážně amatérských uměleckých výstav. Od 80. let do současnosti byl v pavilonu umístěn depozitář a dílny pro potřeby Vlastivědného muzea, v jehož zahradě se pavilon nachází. K tomuto čistě technickému účelu byl tehdy pavilon částečně stavebně upraven.

Organicky tvarovaná zahrada s ostrovy travin a sezením doplňuje a zároveň rozvíjí základní geometrický koncept. Foto: Ivan Němec

 Interiér architekti rozvlnili prosklenými vitrínami.

Budou i karafiáty?

Architekti se tedy rozhodli vrátit se nejprve k původní základní hmotě stavby. „Figura pavilonu byla pro nás největší architektonickou hodnotou. Nejprve jsme odstranili všechny přidané historické vrstvy, které pavilon díky úpravám zvenku i zevnitř proměnily, aby vynikl čistý základní tvar ve tvaru písmene U. Zazdili jsme všechny původní otvory včetně centrálního vstupu a symetricky prolomili dva nové otvory ve štítech,“ popisují architekti. Hmotu tak nyní odlehčují tři otvory – vstup, velkoformátové okno, které se otevírá do zahrady na druhém konci pavilonu, a kruhový světlík ve střeše uprostřed, který do interiéru propouští rozptýlené světlo.

„Vstup je oproti původnímu centrálnímu umístěn asymetricky, aby expozice mohla vyplnit nerušeně celý prostor pavilónu. Druhý otvor je velké okno s průhledem do zahrady, které dává tušit světlo na druhé straně expozice při vstupu do pavilonu a vytváří tak uvnitř výstavy jakousi pauzu s posezením,“ vysvětlují autoři a dodávají: „Orientaci jsme zdůraznili organickou křiou chodníku vinoucí se od vstupu z ulice zahradou k pavilonu.  Tato křia je lemována ostrovy okrasných travin, nově vysázenými stromy a vzdušným zahradním nábytkem podle návrhu ateliéru zahradní a krajinářské architektury a5. Ti slibují, že karafiáty a jejich reminiscence budou v zahradě prokvétat i nyní.

Foto: Ivan Němec

Foto: Aldast

Interiér z ladných křivek

Rekonstruovaný pavilon dnes slouží pro prezentaci soukromé sbírky historického skla i pro pořádání krátkodobých výstav současného skla. Expozice je umístěna do vitrín, které jsou součástí obvodových stěn. Návštěvník se díky tomu pohybuje uprostřed expozice obklopen pestrými tvary a barvami historického skla. Tvarování vitrín vychází z geometrie pavilonu, mírně ji rozvíjí a dotváří tak podobu vnitřního prostoru interiéru. Ten je určen i pro krátkodobé výstavy a umožňuje proto vystavování objektů různých měřítek.

Součástí expozice je betonové točité schodiště do suterénu, kde je umístěno technické zázemí s toaletami. Další technické zázemí se šatnou je schováno do jakési zděné kapsy u vstupu. Bílá sjednocující barva v interiéru i exteriéru dává vyniknout barevnosti exponátů i zahrady a zároveň nechává vyniknout tvaru pavilonu i vnitřnímu prostoru v jemných odstínech.

Pro umístění některých exponátům se počítá i v prostoru zahrady, která je přístupná veřejnosti a vytváří tak další relaxační prostor v centru města. Důležitým počinem je grafika a vizuál pavilonu, který v jemných detailech řezů písma gotham doplňuje architekturu.

Původní podoba pavilonu (Foto: Karel Nováček)

Konstrukce a technologie

Konstrukce je zděná, omítky štukové, bílé. Z vnější strany je plášť zateplen minerální vatou. Podlahy, schodiště a rampa jsou betonové. Konstrukce střechy je původní, pultová ze sbíjených prkenných vazníků. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem na vzduch v suterénu.

Situace

PAVILON SKLA KLATOVY
Místo: Hostašova ul., Klatovy
Autoři: Martin Kožnar, Jiří Bíza – Atelier25
Spolupráce: Pavel Táborský, Norbert Gáfrik, Michal Slusar, Kateřina Margoldová, Marek Šilar, Myro Bachura
Zahrada: Martina Forejtová, Sandra Chlebovská – a05
Grafika: Pavel Svoboda – Designjesvoboda
Investor: Město Klatovy
Náklady: 11 405 265 Kč (na financování se podílel ROP Jihozápad (85 %) a město Klatovy (15 % z rozpočtu)
Zastavěná plocha: 230 m2
Obestavěný prostor: 1413 m3
Hlavní dodavatelé: ALDAST, s. r. o.,(stavba, zahrada),  LOTECH Design, s. r. o., (expozice)
Projekt: 2013–2014
Realizace: 2014

Situace zahrady

TEXT: red

Foto: Ivan Němec, Karel Nováček, Aldast

Článek byl uveřejněn v .

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

Crypto Solutions mmgp

progressive.ua

source viagra-on.com