Společenský bunkr ve zlatém kabátku

Společenský bunkr ve zlatém kabátku

Architekti studia CoCo Architecture se i přes nevýhodu v podobě limitovaných finančních prostředků dokázali poprat s výzvou vytvořit architektonicky silný solitér. Zlatavě se třpytící bunkr na sebe strhává veškerou pozornost i přes konkurující panoramata okolní francouzské krajiny.

Projekt multigeneračního prostoru se nachází v blízkosti centra města Olemps, takzvaného „nového města“ s 3500 obyvateli, které se nachází na okraji aglomerace Rodez. Lokalita v příměstské oblasti se skládá z architektonických objektů postavených v 70. a 80. letech minulého století. Když se o nové stavbě začalo spekulovat, obec si přála silnou architekturu, tudíž byla budova navržena jako monolit. Stavba odbočuje z hlavní ulice obce, aby se v místě prosadila a zároveň narušila rozsáhlý krajinný prostor ve spojení s existujícími sportovními zařízeními.

Monolit otevřený do krajiny

Rozpočet vyhrazený na projekt poměrně skromný, zadání bylo ovlivněno ekonomickými požaday, naštěstí aniž by se popřely architektonické kvality objektu. Výsledkem je kompaktní a funkční budova, která se rozkládá na ploše 1000 m² (33 x 33 m), bez zbytečných chodbiček a nedomyšlených prostor. Realizace knihovny, o které se rozhodovalo později, byla logicky začleněna do čerstvě navržené budovy, aby bylo možné využít objem již vybudovaného prostoru.

Bunkr mezi máky
Bunkr mezi máky

Mrknutí oka

Objem budovy je záměrně jednoduchý, tvoří jej kvádr se zaoblenými rohy. Dům je zcela pokrytý zlatým kovovým pletivem, které podle autorů projektu evokuje „mrknutí oka při západu slunce“. Ve dne se pletivo proměňuje podle variací světla a vytváří kinetické efekty, zatímco v noci je osvětleno, čímž přispívá k živosti budovy. Objem je otevřený do všech čtyř stran, aby mohl těžit z výhledů a vztahů mezi zahradou a domem. Markýzy nabízejí kromě ochrany proti slunečnímu záření také rozšíření užití pro vnější aktivity, jako například venkovní jídelna nebo trhy. Zelená plocha kolem domu nabízí prostor pro venkovní koncerty, aktivity seniorů a mládeže.

Zelená plocha kolem domu nabízí prostor pro venkovní aktivity
Zelená plocha kolem domu nabízí prostor pro venkovní aktivity

Uživatelská variabilita

Posluchárna slouží jako místo setkání napříč generacemi, pro hostující představení, taneční večery, svatby… Velká programová flexibilita vyžadovala důkladné zamyšlení nad prostory, které se dají snadno přizpůsobit různým funkcím, měřítkům a požadované velikosti. Půdorys přízemí je uspořádán do dvou pruhů, jeden je věnován posluchárně, druhý recepci. Aby byli architekti schopni vtěsnat celý program kulturní nabídky do objektu, kde by každý čtvereční metr navíc hrál velkou roli, je knihovna navržena jako balkón nad recepcí.

Nad recepci umístili architekti balkón s knihovnou
Nad recepci umístili architekti balkón s knihovnou

Kontrast v interiéru

Ekonomická stránka hrála velkou roli také při návrhu interiéru. Atmosféra vnitřního prostředí funguje na kontrastu dřeva a jasných barev. Ve vstupní hale je přiznané technické vybavení domu, vše je opatřeno bílým nátěrem, pro docílení jednoduchého střízlivého dekoru. Na strop a na stěny hlediště je použitý akusticky absorpční materiál, který je fixován a chráněn obkladem z dřevěných prken. Jejich „obláčkový“ tvar vytváří hravou atmosféru dokreslující probíhající události.

Kontrast dřeva a jasných barev
Kontrast dřeva a jasných barev

TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ

FOTO: EDOUARD DECAM, V2COM

Článek byl uveřejněn v časopisu .