Starou stáj proměnili na jeden z nejlepších domů v Londýně

Starou stáj proměnili na jeden z nejlepších domů v Londýně

Neuvěřitelná proměna staré londýnské stáje na luxusní moderní rodinný dům si právem vysloužila Národní cenu RIBA (The Royal Institute of British Architects) 2015. Důmyslně navržená stavba v sobě spojuje pry původní architektury dané londýnské lokality a atributy současného, funkčního a designově vyšperkovaného rezidenčního řešení.

Spolupráce architektonického studia Piercy & Company se samotným klientem, který je také odborníkem ve stavební sféře, Timem Lucasem (Price & Myers), přinesla obdivuhodné výsledky. V oblasti jihozápadního Londýna vyrostl obytný dům, který vzhledem k blízkosti chráněné zóny Kew Gardens musel respektovat určité požaday.

Hlavním požadaem bylo navrhnout exteriér tak, aby nenarušil celistvost specifické lokality ani její architektonický ráz, ale zároveň aby přinesl do oblasti dynamiku a osvěžující novotvar. Základním kamenem byl doslova kámen – určitá část fasády staré stáje, kterou architekti záměrně zachovali s cílem dosáhnout požadovaného výsledku. Tvar zachované cihlové části následně duplikovali při tvorbě fasády nové budovy.

Nejvýraznějším exteriérovým prem projektu je zkorodovaná ocel, která slouží jako krycí materiál nejen na fasádě, ale i na střeše, vnějším plášti, zábradlí či části oplocení. Nepravidelná perforace dodává tomuto materiálu perfektní vzdušnost, diferencovanost a správnou dáu dekoru. „Tmavé tóny rezavé a oranžové barvy korodující oceli a vhodně zvolená perforace, poskytující prostor na světelnou hru, připomínají podzimní paletu, kterou můžeme vidět v nedalekých Kew Gardens,“ vyjádřil se architekt Piercy na adresu zvoleného materiálu.

Zasklené schodiště spojuje dvě křídla a zároveň rozděluje vstupní terasu v přední části pozemku a nádvoří v zadní části. K dispozici je velký sklep, která sjednocuje křídla na nejnižší úrovni. Vnitřní uspořádání bylo navrženo tak, aby bylo maximálně funkční a zohledňovalo běžný denní koloběh celé rodiny. Základem celého návrhu a realizace byla efektivní přímá spolupráce architekta s klientem, který je zároveň i stavitelem. Při návrhu se řídili představami o volném pohybu dětí v domě i kolem něj, o příjemných letních večerech na pozemku, ale nezapomněli ani na praktické stránky života – prostor na sušení prádla či dostatečně velký sklep na občasné domácí kutilství.

Obě křídla ukrývají v přízemí společenskou místnost (obývák) a v patře soukromé prostory (ložnice). Kuchyň, jídelna, prádelna a spíž jsou orientovány na severní stranu, zatímco společenský salonek se nachází na jižní straně a jeho část je zasazena 1 m pod úrovní pozemku. Tato útulná a přívětivá místnost s dubovým nábytkem a efektním bočním světlovodem také odhaluje část původního zdiva.
Kew House je experimentálním projektem dvou odborníků – architekta a stavitele (klient), které spojuje společný zájem o digitální prefabrikované komponenty stavby. Stavba je založena na názoru, že díky digitální prefabrikaci používaných součástí se může v maximální možné míře stírat rozdíl mezi původní vizí architekta a finální stavební realizací. Tento způsob zároveň pomáhá co nejpřesněji dodržet stanovený stavební rozpočet.

Přehled:
Klient: Tim & Jo Lucas
Architekti: Piercy & Company
Realizátor: Tim Lucas (Price & Myers)
Lokalita: Londýn, nedaleko Kew Gardens

Text: Anna Martausová
Foto: Jack Hobhouse
Zdroj: dezeen.com, piercyandco.com