Dům je pozorovatelna nejkrásnějších částí zahrady

Dům je pozorovatelna nejkrásnějších částí zahrady

Odvážný dům rozprostřený do zahrady na všechny světové strany s hrubou fasádou ze stříkané polyuretanové izolace je nejen v českém kontextu architekturou výjimečnou, uměleckým dílem. Vzniknout mohl díky velké důvěře mezi klientem a architektem a byl v loňském roce nominovaný na prestižní cenu Mies van der Rohe.

Vzniku domu předcházela špatná zkušenost investora-lékaře s jiným architektem a nemoc autora stavby Petra Hájka. Ale všechno zlé je k něčemu dobré, jak ukazuje i experimentální dům, který vzešel z jejich spolupráce. Je usazen v těžišti krásné zahrady v pražských Lipencích. Rozprostírá se do všech stran a zvolená dispozice jednotlivých pokojů má svůj význam. Každá z místností se totiž otevírá směrem k jednomu stromu. Obývací pokoj jabloni, ložnice rodičů třešni, koupelna broskvoni, hostinský pokoj stříbrnému smrku a dětské pokoje ořechu. Centrem tohoto paprsčitého rozprostření je střed rodinného života – a tím je jídelní stůl, u kterého se všichni scházejí, aby sdíleli svůj život s ostatními blízkými. Tvar, který z této koncepce vzešel, dal nakonec domu jméno – chameleon.


Polyuretanová fasáda

Dům stejně jako ještěr leží uprostřed prosluněné louky. Každá místnost má svou specifickou atmosféru a vlastní výhled. Inspiraci chameleonem přiznává architekt Petr Hájek i v dalších aspektech: „Oči jsou okna, která se nezávisle na sobě natáčejí a pozorují své okolí. Jeho kůže je fasáda z polyuretanu.“ A právě fasáda je jedním z charakteristických prů domu, který využil Petr Hájek už v minulosti – v případě dnes už ikonické extravagantní růžové vily Hermína. Tvoří ji stříkaný polyuretan, který funguje jako izolace a zároveň fasáda. Je uzavřená stabilizačním ochranným reflexním filmem, ve kterém se jemně odrážejí barvy zahrady.

Koncept návrhu

Dům s obrazy stromů

Geometrie domu podle Petra Hájka „vymezuje dva různé prostory v rámci jednoho pozemku – prostory domu a prostory zahrady. Prostory domu jsou zaostřeny na konkrétní strom. Prostory zahrady představují výseče, do kterých není z interiéru vidět.“ Dům je tedy jakási pozorovatelna nejkrásnějších částí zahrady, zatímco místa jako kůlna, ulice nebo sousední domy cloní. Umožňuje tak rámování výseků krajiny i vnitřní intimitu.

Každé okno má svůj strom.
Proměnlivý interiér

Interiér domu je decentní a minimalistický, aby tak mohla vyniknout velká okna. Stěny a strop jsou z pohledového betonu, podlaha dřevěná, sestavená z desek, které přesně odpovídají obtiskům bednění na stropě. Dřevěný je také veškerý vestavěný nábytek, který je součástí architektonického návrhu.

Další zajímavé články:
Starý průmyslový sklad proměnili v restauraci
Rekonstrukce bungalovu v Melbourne je skvostnou oázou klidu
Citlivá a kreativní rekonstrukce sklepa ve Vrbovci

Lázeň uprostřed zasněžené zahrady

Jednotlivé místnosti jsou členěné skleněnými stěnami a bílými závěsy, aby bylo možno rozehrávat hru s průhledy na stromy v zahradě, takže i od stolu uprostřed domu v místnosti bez oken lze vidět na všechny strany zahrady anebo podle potřeby je možné uzavřít jakoukoliv místnost akusticky i vizuálně.

Více zajímavých realizací najdete v sekci Rodinné domy.

Otisky bednění na stropě z pohledového betonu přesně odpovídají deskám podlahy.

Také nábytek je součástí architektonického návrhu..

Rekonstrukce kancelářského objektu
Architekt: Petr Hájek Architekti,
Hlavní architekt: Petr Hájek
Spolupráce: Cornelia Klien, Ondřej Lipenský, Martin Stoss
Místo:     Praha – Lipence
Investor: soukromá osoba
Plocha pozemku: 1627 m2
Zastavěná plocha: 157 m2
Užitná plocha: 137 m2
Materiály: beton, buková překližka, sklo, reflexně lakovaný polyuretan
Projekt: 2011
Realizace: 2013–2014

TEXT: KK
FOTO: Benedikt Markel, Pavel Pszczolka, Radka Jankova