Domov v černé krabici

Domov v černé krabici

Dům, nazvaný příznačně „Black Box House“, je moderní rezidenční stavbou, navrženou litevskými architekty z ateliéru PAO studio. Bez nadsázky ji lze považovat za skvělý příklad severského minimalismu.

Rodinný dům se nachází v jedné z prestižních obytných oblastí Vilniusu. Pozemek, na němž se rozkládá, je úměrně velký k potřebám rodiny – plocha 1012 m2 zachovává obyvatelům domu soukromí, ale současně se dobře udržuje a lze ji využívat během roku v celém rozsahu.

Promyšlená nenápadnost

Dům byl navržen pro potřeby čtyřčlenné rodiny s aktivním způsobem života a silným citem pro moderní architekturu a minimalistický design. Jednopodlažní systém nebyl vybrán hned, předcházelo mu více návrhů.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Přáním majitelů byl dům výrazně jednoduchého tvaru, integrovaný do stávajícího přírodního prostředí, které je samo o sobě největší hodnotou daného místa. Limitujícími faktory byly pouze rozpočet klienta a pohodlná funkčnost domu.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Stavba působí díky zvoleným proporcím, tvaru a barvě v místě nenásilně, vlastně je možné říci, že existuje v přirozeném kontextu se svým okolím. Zahrada přechází za plotem v borový les, nad ním vystupuje v panoramatu krajiny město, během roku se barevně mění přírodní scenérie obzoru a působivé jsou i západy slunce.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Pozemek je ideální také z pohledu orientace ke světovým stranám – výhledy směřují na jihozápad, obytná čtvrť a ulice se nachází na severovýchodě, obývaná část domu je tak od ruchu ostatní zástavby přirozeně odstíněna.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Vše geniální je jednoduché

Rezidence má půdorys nepravidelného obdélníku a je umístěna při severním okraji pozemku. Na protilehlých stranách k jihu a k severu prodlužují střechu dva metry hluboké přesahy po celé délce domu, které chrání interiér před přemírou slunečního svitu v létě, ale zároveň vpouští dostatek sluníčka v zimních měsících.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Ze severní strany jsou také situována polootevřená atria s vysazenou zelení, která přispívají k ochraně soukromí obyvatel domu z uliční strany a oživují tuto část stavby.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Obytné místnosti, kuchyně s jídelnou a pracovna jsou orientovány k jihu, aby mohla rodina plně užívat panoramatické výhledy a slunce. Vnější terasa či jakási paluba je nejen optickým, ale i faktickým rozšířením interiéru, vyjít na ni a následně do zahrady lze francouzskými okny a prosklenými stěnami ze všech obytných místností na jižní straně. Na opačné, tedy severní straně domu je zázemí – technická místnost, koupelny a šatna. 

Foto: Leonas Garbačiauskas

Pro fasádu domu investor původně zvolil cedrové dřevo, upravené japonskou technikou „shou sugi ban“, nicméně po několika marných pokusech najít spolehlivého dodavatele byla vybrána modřínová prkna, ošetřená černým nátěrem.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Technika shou sugi ban

Do jisté míry netradiční, ale velmi efektní a funkční technika povrchové úpravy dřeva. Jde o opálení a následnou úpravu zuhelnatělého povrchu dřeva kartáčováním do žádaného odstínu. Poté se dřevo omyje a napustí se olejem. Výsledkem je černohnědá barva dřeva s šedými až stříbrnými odstíny s prosvítající texturou. Takto ošetřené dřevo je odolnější proti hmyzu a klimatickým vlivům a zvyšuje se také jeho odolnost vůči ohni.

Méně je více

Architektonická koncepce pojetí exteriéru a interiéru domu byla inspirována na jedné straně japonskými způsoby využívání a úpravy dřeva a na straně druhé skandinávským stylem, založeným na udržitelnosti a pohodlí bez nadbytečných detailů. Ozvláštnění do stavby vnáší v dostatečné míře kontrast černé a bílé či světlé a tmavé v exteriéru a interiéru stavby, v dekoracích a vybavení.

Foto: Leonas Garbačiauskas

Základní údaje:

Název: Black box house
Návrh: PAO Architects
Hlavní architekt: Paulius Petkus
Website:
Kontakt e-mail: [email protected]
Lokace: Vilnius, Litva
Rok dokončení: 2017
Zastavěná plocha: 203 m2

  

Foto: Leonas Garbačiauskas
Text: Daniela Bartošová