asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Budova vizuálních umění Iowské univerzity

23.02.2018

Povodeň, která vám způsobí škodu za osm set milionů dolarů, můžete brát jako katastrofu. Iowská univerzita ji ale pochopila jako výzvu. Jedním z výsledků je i nová Budova vizuálních umění (Visual Arts Building).

Iowská univerzita (University of Iowa) je mezi architekty všeobecně známá jako patron kvalitní architektury. V jejím areálu postavili ikonické budovy někteří architekti světového jména (například Frank Gehry). Areálem univerzity se však vine řeka Iowa, která se v červnu roku 2008 při rozsáhlé povodni vylila z břehů a těžce poškodila dvacet budov. Jednou z těch, které živlu podlehly úplně, byla původní budova vizuálních umění, postavená v roce 1936. Vysoká škola zmobilizovala síly a objekty začala rekonstruovat a nahrazovat.

 Nová budova Visual Arts komunikuje s původní (taktéž od Steven Holl Architects).

 Nová budova Visual Arts komunikuje s původní (taktéž od Steven Holl Architects).

Na projekt nové Budovy vizuálních umění vypsala soutěž, kterou vyhrála architektonická kancelář Stevena Holla. Byla to zajímavá situace. Steven Holl už totiž jednu budovu v Iowě postavenou má, a to jen nedaleko – napříč přes trávník. Západní budova umění, tzv. Art Building West, s knihovnou a horizontálním křídlem nad malým jezírkem, je už od otevření v roce 2006 lákadlem pro studenty z celé univerzity (a výhercem nejedné ceny).

Steven Holl chtěl novou budovu opticky, fyzicky i vztahově propojit s tou původní. Proto je pohyb z jedné budovy do druhé plynulý a tam, kde je v původním projektu konceptem „horizontální porozita“, v novém se uplatňuje koncept vertikálních výřezů.

Pointa je v komunikaci

Nové sídlo vizuálních umění slouží tiskařům, sochařům, grafickému designu, fotografům, malířům, šperkařům či tvůrcům keramiky – sídlí v něm tedy nesmírné množství talentů. Architekti rozpoznali potenciál mladých kreativců v jedné budově a navrhli ji do posledního detailu tak, aby podněcovala chuť studentů vzájemně komunikovat. Nenajdete tu žádné dlouhé, úzké koridory. Centrem dění je velké atrium, kam ústí učebny a ateliéry ze všech podlaží. Schodiště též nejsou jen pohybovou tepnou. Často jsou ukončena velkou podestou se sedacím nábytkem, aby podporovala neformální setkávání.

 Večer budova odhaluje nový rozměr – okna ukrytá za perforovanou fasádou.

 Večer budova odhaluje nový rozměr – okna ukrytá za perforovanou fasádou.

Krása světla

Pro objekt plný ateliérů je samozřejmě podstatné světlo. Architekti tedy neváhali a tam, kde interiéry potřebovaly přísun většího množství slunečních paprsků, vybrali z hmoty zdí měkké lichoběžníkové objemy. Čtyři poschodí budovy potom vzájemně „poposunovali” a vytvořili tak plejádu zákoutí, balkonů a teras, kam se může soustředit studentský život.

 Hmotové odskoky vytvářejí příjemnou vizuální hru.

 Hmotové odskoky vytvářejí příjemnou vizuální hru.

Promyšlený je i přísun světla fasádami budov – na severovýchodní najdete okna roztroušená po zdi, na jihu a západě jsou ukryta pod jemným perforovaným fasádním obkladem. Takto mají obě části vždy dostatek světla, ale jihozápadní se nepřehřívá. Když si mladí umělci chtějí vyzkoušet tvorbu pod holým nebem, stačí, aby vyšli na zelenou střechu, kde mají připraven otevřený ateliér.

 Styk materiálů: průsvitné panely a perforované fasádní desky

 Styk materiálů: průsvitné panely a perforované fasádní desky

Interiér má velmi prostou barevnou koncepci: bílá šedá. Podlahy z litého betonu a bílé stěny však občas doplní světlé dřevo mobiliáře. Stínicí pry fasády se uvnitř objevují jako zábradlí některých schodišť. Vnější barevnost je taktéž svěží a jasná – šedé desky se střídají s rastrem průsvitných fasádních lamel. Celý projekt působí zvenčí i zevnitř příjemně étericky. Tam se dobře studuje i po probděné noci.

 Bílé pozadí umocňuje jas přirozeného osvětlení v ateliérech.

 Bílé pozadí umocňuje jas přirozeného osvětlení v ateliérech. 

VISUAL ARTS BUILDING

Místo: Iowa City, USA
Klient: University of Iowa
Architekt: Steven Holl Architects
Partneři: BNIM Architects
Konstrukční řešení: Buro Happold, Structural Engineering Associates
Celková podlahová plocha: 11 700 m2

 Podélný řez

 Podélný řez

 

TEXT: KORINA KRCHNIAKOVÁ, FOTO: IWAN BAAN, CHRIS MCVOY, ERIC DEAN, DOKUMENTACE: STEVEN HOLL ARCHITECTS

Článek byl uveřejněn v časopisu .

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

посмотреть

medicaments-24.com/levitra-vardenafil/levitra-10-mg/