asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Pasivní dům s tváří nastavenou slunci

31.05.2016

Na tento dům se investorům podařilo najít krásně prosluněný pozemek na jižním svahu v Brně-Bystrci. Ideální pozemek však vždy bývá výzvou pro projektanta budoucího domu, jak pozemek optimálně využít, co a jak na něm postavit.

Investoři se delší dobu rozmýšleli, komu projekt domu zadat. Měli své jasné představy - jejich požadaem byl především pasivní standard stavby a také určitá výjimečnost. Chtěli originalitu – a to při dodržení stanoveného rozpočtu. Nakonec padla volba na architektonickou kancelář Vize Ateliér, společnost specializovanou na projektování pasivních a nízkoenergetických domů.



Brzy poznali, že zvolili správně, protože s architekty rychle našli společnou řeč. Výsledkem bylo navržení zajímavé jednopodlažní masivní stavby. A proč jednopodlažní? Důležité totiž také bylo, že investor trval na zachování krásného výhledu z altánu posazeného ve stráni výše nad budoucím domem – proto byla zvolena varianta domu bez druhého podlaží.

Ve tvaru vějíře
Stavba se přední stranou otevírá k slunci a to k slunci putujícímu na obloze – jednoduše proto, že tato strana domu je oblouková, rozevřená k slunci jakoby do vějíře. Tím je využití slunečních paprsků v domě maximální. Přední stranu domu lemuje terasa příjemně zastíněná střechou; v jejímž dřevěném podbití je zabudováno osvětlení Zadní strana domu je částečně zasazená do terénu zvedajícího se k severu. Dům v pasivním standardu (podle PHPP i TNI) splňuje podmínky dotace Zelená úsporám.

Konstrukce domu a materiály

Samotné založení domu bylo inovativní – založen je totiž na granulátu pěnoskla, čímž byly eliminovány tepelné mosty v základech.

Dům byl pak vystavěn z vápenopískových tvárnic a následně opláštěn 30 cm polystyrenem. Střecha je zhotovena z dřevěných vazníků. 

Dům má plochou střechu, která je zazeleněná a tudíž se nepřehřívá. Rozrůstají se na ní nízké suchomilné rostliny.

Slunný a originální interiér

Jak bylo řečeno, dům efektivně využívá vějířovité otevření směrem k jihu (na obou koncích domu logicky i na jihojihozápad a na jihojihovýchod); sem vedou velká čirá okna. Stejně ekonomicky je využito naopak na severní straně částečné zanoření do terénu a maximální uzavření – to i pomocí opěrné zdi v terénu. Dům pak využívá tepelnou akumulaci svého betonového jádra.

Domem prochází po délce lomená chodba, z které se vchází do jednotlivých vějířovitě poskládaných obytných místností. Je to právě unikátní tvar vějíře a daná dispozice, co zde zajišťuje maximální využití solárních zisků.

Autor: Alena Gembalová

FOTO: VIZE ATELIÉR, S.R.O.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

sweet-smoke.com.ua