asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Pasivní dům s výhledem na hrad

21.03.2016

Dispozici rodinného domu v Kumburském Újezdu určily dva výhledy, jeden přes kuchyňské okno na příjezdovou cestu a druhý z ložnice na zříceninu hradu Kumburk.

Pozemek investora se nachází v katastru Kumburský Újezd. Jde o okrajovou část Nové Paky, která má venkovský charakter. Dům je umístěn na podélné lánové parcele. Mezi pozemkem investora a přilehlou místní komunikací se nachází obecní pozemek s vysokými stromy, které tvoří přirozenou bariéru mezi veřejným a soukromým prostorem. Na vnitřní hranici pozemku je naplánovaná výsadba živého plotu z habru obecného, který doplní zelenou bariéru a existující pletivový plot.

Jedním z určujících faktorů pro návrh domu byla orientace hřebene (kolmo na cestu) a tvar střechy (sedlová se sklonem 45 stupňů) tak, aby dům navazoval na sousedící tradiční výstavbu.

Dům tvoří dvě protínající se tělesa – klasická hmota se sedlovou střechou, jejíž hřeben je orientován podle zadání, a k ní kolmý podélný kvádr. Klasická forma, která je tu dominantní, na sebe poutá hlavní pozornost. Příčný kvádr je na pohled jednoduchá konstrukce, jejíž „dodatečnost“ je naznačená odlišným materiálovým vyhotovením – modřínový obklad, který časem získá svou typickou šedou patinu.

Krytinu na sedlové střeše tvoří cementovláknité šablony v tradiční břidlicové barvě. Stěrka na fasádě dominantní hmoty má neutrální šedou barvu.

Návrh dispozice vychází ze striktního zadání investora a jeho požadaů na umístění všech obytných místností na jednom podlaží (kromě pracovně a pokoje pro hosty). Další závaznou podmínkou byl výhled z kuchyňského koutu na příjezdovou cestu a výhled z ložnice na hrad Kumburk.

Do příčné kvádrové hmoty je navrženo kryté státí pro dvě auta a sklad (zahradní nářadí, dílna apod.). Za chráněným vstupem se nachází zádveří, které tvoří přechod mezi špinavou a čistou zónou domu. Do špinavé zóny patří vstup do technické místnosti, z čisté části zádveří se vstupuje do jádra domu. Půdorys je založený na křížovém uspořádání dvou komunikačních os.

Hlavním centrem domu je velká obytná místnost, kterou tvoří část na přípravu jídla, stolování a odpočinek. Prostor je propojený s podkrovní galerií, která slouží jako pracovna. Místnost na odpočinek (obývací pokoj) vystupuje v kvádrové „přístavbě“ z hlavní hmoty domu směrem na jih a od jídelny je oddělená dvěma schody. V ose jídelního stolu jsou umístěna krbová kamna, která jsou součástí záložního hypokaustového systému vytápění.

Směrem na severozápad jsou paralelně řazeny další obytné místnosti: dva dětské pokoje a ložnice s vlastní koupelnou. Ložnice je orientovaná na západ panoramatickým oknem, které nabízí krásný výhled na zříceninu hradu Kumburk.


Dům je vyhotovený jako pasivní dřevostavba s konstrukcí „two by four“ založená na železobetonové desce. Na tepelné izolování vrchní stavby se použila především foukaná celulóza, obvodové stěny jsou pokryté difuzní stěrkou nebo dřevěným modřínovým obkladem s olejovým nátěrem.

Interiér je proti letnímu přehřívání chráněn vnějšími žaluziemi. Jižní zasklení obývacího pokoje přirozeně stíní vysunutá část ploché střechy. Dodatečně se nad terasou vybudovala ocelová konstrukce pergoly se stahovatelnými lamelami.

Hlavním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch – voda, systém je doplněný solárními panely na ohřev vody a fotovoltaickou elektrárnou na střeše. Samozřejmostí je nainstalovaný systém nuceného větrání s rekuperací odpadového tepla. Doplňkovým a záložním zdrojem je teplovzdušný hypokaustový systém s krbovými kamny na dřevo. Měrná roční potřeba tepla na vytápění je pod hranicí 15 kWh/(m2 . rok), díky čemuž dům splnil nejpřísnější kritéria na získání dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, oblast B1 (dotační program v České republice).

Autor: ateliér MARDOU, Martin Doubek
Spolupráce: D. Chudoba, J. Chudoba
Místo stavby: Kumburský Újezd, Česká republika
Realizace: Dřevostavby, Jiří Chudoba
Projekt: 2012
Realizace: 2013
Zastavěná plocha: 234 m2
Užitková podlahová plocha obytné části: 190 m2
Obestavěný prostor (včetně stání a dílny): 1 090 m2

TEXT: ateliér MARDOU, wad
FOTO: ateliér MARDOU

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Petr Prokop
Do 15 let bude silně zasažen hnilobou a po 30 letech se už v něm nebude dát žít.
Odpovědět | 24.03.2016, 08:50
Strop přístřešku z OSB vs oplechování kuchyňského okna :)
Odpovědět | 21.03.2016, 15:36

Další z Jaga Media

подробнее maxformer.com

www.np.com.ua

www.granit-sunrise.com.ua/plitka/granitnaya-plitka