asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Udržitelný pasivní dům

23.01.2018

Působivý pasivní dům se sedlovou střechou a střešním vikýřem upoutá na první pohled fasádou z tmavého dřeva a nepravidelným rozložením oken s různými rozměry. Nepravidelný je také přesah střechy – na jedné straně je delší, vytváří příjemné stínění a chrání interiér před přímým sluncem. Autory jsou architekti z holandského ateliéru Chris Collaris Architects.

Namísto starého

Nový úsporný a udržitelný dům s dřevěným obkladem vznikl na severu Amsterdamu na místě, kde stál starý rozpadlý cihlový dům. Původní dům byl masivní a objemný. Oproti němu působí ten nový jemněji a subtilněji. Ale přesto, že se rozkládá na ploše 60 m2, poskytuje pocit, že se nacházíte v podstatně větším prostoru, a to díky vnitřnímu objemu a zajímavému členění interiéru.

Minimalismus a technologie pasivních budov

Střešní linie je vymezená platnými místními regulativy. Delší přesah střechy nejen stíní, ale také chrání před nepřízní počasí a umožňuje majitelům vytvořit si na tomto místě kryté posezení. Konstrukce budovy je založená na technologii pasivních budov.

Fasáda a střešní části jsou ukončené černým dřevěným obkladem z voskového konzervovaného borovicového dřeva. Všechny exteriérové detaily jsou pojaty minimalisticky. I okapy jsou řešeny nenápadně – jako zabudované. Ve střešním plášti jsou umístěny solární panely.

Systém, jakým se stavějí velké továrny

„Fasáda a střecha jsou postavené ze sendvičových panelů s vysokou hustotou izolace. Stavební systém s ocelovou kostrou a sendvičovými panely je velmi neobvyklý v soukromém obytném domě. Častěji se využívá u velkých továren s méně přesnými detaily budovy.

V tomto domě se nám podařilo stavební systém změnit a přizpůsobit tak specifickým způsobem, že odkaz na jeho charakteristiky používané ve velkých továrnách úplně zmizl,“ popisují architekti jedinečnost stavebního postupu.

Jaká je dispozice?

Centrálně umístěné jádro s cihlami, úložnými prostory a schodištěm rozčleňuje obytné prostory na obývák, kuchyň a jídelnu.

Velmi působivé je „květinové okno“ – velké okno orientované do zahrady, kde mohou domácí pěstovat květiny, ale také se pohodlně posadit a relaxovat.

Ve druhém nadzemním podlaží se nacházejí dvě ložnice a hygienické zázemí, přičemž strop nad kuchyňskou linkou je otevřený. Z ložnice rodičů je možné vyjít do maličkého podkroví.

Poselství starého domu

Starý rozpadlý zděný dům, který na tomto pozemku stál původně, však úplně nezmizl. V zahradě jsou použity jeho střešní šindele a dřevěné podlahy. Zděná stěna starého domu byla ponechaná a použitá jako památník v interiéru nového domu.

House MM v kostce

Architektonický ateliér:
Lokalita: Amsterdam, Holandsko
Plocha: 60 m2
Rok realizace: 2017

 

Sabína Zavarská
Foto:

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

У нашей организации полезный блог на тематику купить гбо 4 поколения https://gas-energy.com.ua
У нашей фирмы авторитетный сайт с информацией про послеродовые прокладки.