Uvažujete o stavbě pasivního domu?

Uvažujete o stavbě pasivního domu?

Inspirujte se příběhem mladé rodiny, která si svůj vysněný dům postavila v Dobříši. Do dřevostavby se přestěhovali z malého panelového bytu, který jim přestal vyhovovat po narození druhého dítěte. Architekt Ondrej Kaluš pro ně navrhl moderní dům s čistým designem, díky němuž si každý den mohou užívat krásný výhled na Brdské lesy.

Rodina už od samotného začátku uvažovala o pasivní stavbě. Jejich pozemek je na to přímo ideální, téměř během celého dne na něj totiž svítí slunce. Rodinný přítel a architekt Ondrej Kaluš připravil citlivý návrh, který přesně odrážel potřeby majitelů a zároveň krásně zapadl do dané lokality. „Pro sedlovou střechu jsme se rozhodli právě proto, že se výborně hodí do okolní krajiny. Zároveň tím vznikl prostor pod štítem, odkud máme krásný výhled na louku přes velké okno. Začali jsme tomu místu říkat „lenošiště“, protože je to prostor, kde můžeme trávit čas všichni společně, klidně sedět a povídat si,“ říká majitel Jan.

Pozemek je na rodinný dům v pasivním standardu přímo ideální, téměř během celého dne na něj totiž svítí slunce.

Lokalita Dobříše byla také jasná hned od začátku, rodina tu dlouhodobě žije a místní prostředí dobře zná. „S manželkou jsme chtěli dětem dopřát zahradu a čerstvý vzduch, což se nám díky tomuto domu podařilo. Předtím jsme žili v bytě s rozlohou 40 čtverečních metrů, což už po narození druhého dítěte nebylo dostatečné. Stěhováním se nám všem ulevilo,“ dodává Jan. Dalším důvodem pro dřevostavbu byla tak i celková rychlost realizace – zemní práce a základová deska byly hotové za dva měsíce, dalších šest měsíců trvala samostatná výstavba, včetně technologií, řemeslných prací a instalace nábytku vyrobeného na míru od místního truhláře.

Způsob řešení západního štítu, kde je okno na celou výšku štítu přesně v místě, kde potřebujeme podepřít vrcholovou vaznici a zároveň „stáhnout“ dům vodorovným prem, byl statickým „oříškem“.

Celá stavba majitele stála 4,5 milionu korun. Za tyto peníze získali dům s obytnou plochou 130 čtverečních metrů, dalších 40 čtverečních metrů terasy a kůlny a dílnu s rozlohou 20 čtverečních metrů. „Dům nebylo možné podsklepit, protože stojí v podstatě na skále. Proto jsme na úložné prostory vyhradili hodně místa, a přistavěli i velkou půdu s rozlohou 40 čtverečních metrů a stejně velký přístřešek na auto,“ komentuje stavbu Jan.

Dům poskytuje pohodlné bydlení pro celou čtyřčlennou rodinu – je tu obytný prostor s kuchyní a jídelnou.

Rodina se rozhodla pro fasádu z modřínu a tmavě šedou plechovou střechu. V interiéru se použily smrkové paluboy s jednou vrstvou bílé lazury a bílý sádrokarton. Podlahy jsou z dubových třívrstvých dřevěných lamel.

Rodina se rozhodla pro fasádu z modřínu.

Dům poskytuje pohodlné bydlení pro celou čtyřčlennou rodinu – je tu obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou, dětský pokoj, pracovna, koupelna, dvě toalety a půda. „Dětský pokoj nám zatím vyhovuje jako jedna místnost, ale prostor je už dopředu řešený tak, aby ho bylo možné později rozdělit na dva,“ dodává Jan.

Na kuchyň a jídelnu plynule navazuje obývací pokoj.

Pasivní dřevostavba má rekuperační jednotku s malým tepelným čerpadlem, které využívá energii z odpadního vzduchu. Pro nejchladnější dny jsou v pokojích namontované infrapanely. „Technologie nás mile překvapily, především fotovoltaika s výkonem 3,7 kW. Pokud není úplně zamračeno a nízká hustá oblačnost, dodává dostatečný výkon na provoz chladničky, vinotéky a myčky,“ říká Jan.

Podlahy jsou z dubových třívrstvých dřevěných lamel.

Rodina se do nového domu stěhovala na podzim 2016 a svého rozhodnutí určitě nelitují. Na domě by nic neměnili, získali totiž krásný výhled a čistý interiérový a exteriérový design. „Maximálně bychom vyměnili dveře z chodby do obývacího pokoje, nyní bychom preferovali posuvné, ale to je drobnost,“ říká s úsměvem Jan.

Dětský pokoj je zatím jako jedna místnost, ale prostor je už dopředu řešený tak, aby ho bylo možné později rozdělit na dvě místnosti.

Architektonický návrh: Ing. arch. Ondra Kaluš
Projekt, realizace stavby: Chytrý dům, s. r. o.
Ocenění: Dům vybraný mezi nejlepší dřevostavby roku – do salónu dřevostaveb

Na úložné prostory je vyhrazený dostatek místa a přistavěná velká půda s rozlohou 40 čtverečních metrů.

TEXT: Chytrý dům, s. r. o., wad
FOTO: Jaroslav Hejzlar, Petr Filip