Bydlení na kraji lesa

Bydlení na kraji lesa

Slovinští architekti ze studia AB objekt d.o.o. ukázali, že dokážou postavit velmi zajímavé, jednoduché bydlení plné světla, které poskytuje rodině vše potřebné. Upoutal nás jejich dům, respektive v jejich řeči Hiša – Satler na kraji lesa.

Od cesty nenápadný, otevřený do zahrady

Jednopodlažní dům u lesa v obci Jernej patří do kategorie domů s rozlohou do 92 m2. Z pozemku je krásny výhled na okolní krajinu. Půdorys ve tvaru písmene L umožňuje umístit pokoje v logické postupnosti a vytvořit krytý prostor na posezení venku. Konstrukce domu kopíruje terén a vytváří maximální soukromí.

Přesto, že zdi domu od parkoviště a příjezdové cesty mají jen minimum oken a garážová vrata, je v domě dostatek světla. Dům se otevírá do soukromí zahrady, z této strany je prakticky celý zasklený. Fasáda domu ze strany ulice a část orientovaná do zahrady je řešená kamenným obložením.

Jak je řešená dispozice domu?

Co možná nejlogičtěji a nejpraktičtěji. Dům je rozdělený na noční část, denní část a část, v níž se nachází technické zázemí. Hlavní obytná zóna domu je tvarovaná jako písmeno L. Na začátku „delší nožičky“ se nachází obývací místnost, následuje otevřená kuchyň s jídelním koutem. Prostor je možné otevřením dveří rozšířit o vnější zastřešenou terasu, která pokračuje zahradou.

Za obývací místností se „v kratší nožičce písmene L“ nacházejí ložnice s hygienickou místností. Servisná technická část domu je umístěná v jeho zadní části. Fascinujícím dojmem působí na naše panelákové poměry rozlehlá koupelna, z níž je výhled do zahrady. Můžete si hovět ve vaně, sledovat a uklidňovat zrak i duši pohledem na nádhernou přírodu. Soukromí si vytvoříte jednoduše zatažením závěsů.

Čarování se střechou

Velkou roli při řešení přístupu světla i tepelné úspornosti domu sehrává právě zvolená střecha. Zvýšená je směrem na jih a přes okna osazená mezi střechou a zdmi domu proniká světlo. Tímto prem je zabezpečený dokonalý prostup světla přes okna a zároveň nádherný výhled do dálav. Jednoduše se cítíte jako uprostřed přírody nebo jako v průhledném domě.

Pry, které překvapí

Interiér domu působí příjemně a harmonicky i díky použitým barvám – bílé, šedé, béžové a světle hnědému odstínu dřeva, ze kterého je opláštění, ale i vnitřní trámy. Celý interiér je obohacen několika efektními pry. Například visícím krbem, stolkem z pařezu stromu, atypickými stojany na lahve, moderními otevřenými regály nad kuchyňskou linkou či malířským stojanem s obrazem přímo v nemalé koupelně, místnosti nejvíce vysunuté do zahrady.

Hiša Satler v kostce
Architektonický ateliér: AB objekt d.o.o.
Lokalita: Jernej pri Ločah, Slovinsko
Autoři: Boštjan Matul u.d.i.a., Dominik Sagadin u.d.i.a.
Spolupracovníci: Aleš Strašek u.d.i.g., Matevž Germadnik d.i.g.
Vznik projektu: 2013
Realizace: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Matej Lozar