asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Dům s nádvořím

29.11.2017

Kompaktní, jednoduchá a minimalistická budova v polských Gliwicích vytváří dojem nepřístupnosti až nedobytnosti. To pro svůj kompaktní uzavřený tvar a kvůli absenci oken ve stěnách obrácených ke komunikaci a k sousedům. Ve skutečnosti je však díky promyšlenému řešení vzdušná a slunečná po celý rok.

Pozemek, který si investor vybral pro stavbu svého domu, se nachází sice v blízkosti lesa, ale zároveň v husté zástavbě rodinných domů. Výhled na les umožnil architektům Zbigniewu Gieczakovi a Magdaleně Gierczak z architektonického ateliéru INOSTUDIO navrhnout prostornější budovu s vnitřním dvorem, neobvykle koncipovaným patrovým atriem.

Aby bylo zachováno soukromí obyvatel domu, nejsou okna v obvodových bočních stěnách, ovšem tento nedostatek je bohatě vyvážen velkorysým pomyslným otevřením celé stěny do zahrady, a také prosklením atria.

Příroda jako součást domu
Část podkroví ustoupila hlubokým vybráním ve střeše dvěma terasám, jež poskytují výhled na les a Gliwice Radio Tower – nejvyšší dřevěnou stavbu v Evropě. Nádvoří a terasy v horním patře jsou ryze soukromými venkovními prostory uvnitř budovy. Atrium s terasami umožňuje pozorovat přírodu a přímo vnímat změny počasí a atmosférické podmínky.

Příroda se tak stala součástí domu i životů jeho obyvatel. Terasy jsou částečně překryty střechou, která je chrání nejen před povětrnostními vlivy, ale i před zraky sousedů, výhled do okolí tím však není nijak omezen. Do otevřeného prostoru podkroví lze vyjít z obou přiléhajících ložnic, každá disponuje samostatným vchodem.

Kouzlo kontrastu
V regionu vyrobené hobloy určily geometrii střechy – stejně jako tvar celého domu i zastřešení je jednoduché – šikmé a symetrické, rovnoběžné s vozoou, případně k ní kolmé. Čisté stylové určení vnější obálky domu je v příjemném kontrastu s vnitřním uspořádáním. Interiér se mění v závislosti na výšce, tvaru a funkci daného prostoru.

Vnější plášť je tmavý – pro zdůraznění uzavření domu, výřez ve střeše naopak bílý, aby atriem mohlo vstoupit do domu co nejvíce světla po celý rok a za jakéhokoli počasí. Prosvětlení není přeexponované, protože jde většinou o světlo odražené z vnitřního dvorce, a z oken a světlíků na terase. „Díky atriu plnému slunečního světla a terasám ve střeše jsme získali neobvyklý prostor a zajímavé přírodní světelné efekty. Navíc jsme přivedli do interiéru dostatek přirozeného denního světla, další okna ve stěnách či střeše nejsou třeba,“ vysvětlují Zbygniew a Magdalena Gierczakovi.

Interiér je řešen jednoduše – v bílém designu a s využitím omezeného množství materiálů. Základními hesly, charakterizujícími tento dům, bychom mohli zvolit minimalismus a dokonalost v detailech. Žádné viditelné okapy, skryté žlaby, žádné komíny, žádné arkýře či střešní okna, jen geometrické tvary… Všechna tato řešení přispívají k dosažení vyšší energetické účinnosti budovy.

Název projektu: Dům s nádvořím
Architektonický ateliér: INOSTUDIO, www.inostudio.pl
Hlavní architekti: Zbigniew Gieczak, Magdalena Gierczak
Lokace: Gliwice
Rok dokončení: 2016
Hrubá zastavěná plocha: 280m2

Foto: Marcin Grabowiecki,
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

www.majbutne.com.ua

читать дальше

np.com.ua/holodilnoe-oborudovanie/shkafy-vitriny-konditerskie-vinnye-i-frigobary.html