asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Moderní dům vychází z tvarosloví venkovských domů

19.01.2016

V malebné vesnici na návsi v údolí na okraji Českomoravské vrchoviny stojí nenápadný domek. Nahradil původní vesnické budovy, které stály na tomto pozemku. Jenže byly v dezolátním stavu, takže bylo nutno je odstranit. Hlavním cílem návrhu nového domu bylo vytvořit objekt, který by na sebe neupozorňoval a nebyl pro vesnici nepřítelem. Nový dům proto vychází z tvarosloví původních domů na vesnici.

Symbióza s okolím

Hmota novostavby částečně respektuje členění původní usedlosti. Podélná část domu se sedlovou střechou je orientovaná kolmo na náves, přičemž fasáda směrem do návsi má jednoduchý štít. Na něj navazují kamenné stěny, které ohraničují pozemek. Tyto zídky kopírují původní stěny a použity pro ně byly kameny z rozbořených starých stavení. Díky tomu byla vytvořena jedna úroveň pobytového patra a zahrady.

Nový dům působí dojmem, že tu stojí téměř odjakživa

Respekt ke stromům

Od vedlejšího domu je dům odsazen zapuštěnou garáží se vstupem do domu. Důležité bylo také do návrhu zakomponovat starou lípu, ke které se dům přisadil a vznikl tak příjemný vstup do domu krytý tímto stromem.

Nový dům svým měřítkem i charakterem odpovídá původním domům na vesnici, principům lidového stavitelství.

Nový dům vzdušný, do dvorku se otevírá velkými nečleněnými okny, která zaručují propojení vnitřku s vnějškem

Nespoutaný obytný prostor

Do domu se vstupuje v úrovni garáže, kde je vstupní hala. Garáž je doplněna o technickou místnost a prádelnu, které navazují na vstupní halu. Po schodišti se pak vystoupá o půl patra do obytné části, která je v jedné úrovni propojena s pobytovou zahradou velkými posuvnými okny. Tento prostor je otevřený až ke hřebeni střechy bez použití vazných trámů a osvětlený vrchním podélným oknem.

Obytné patro tvoří obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou. Kuchyňská část je zapuštěna pod podkrovní část. Snížený strop nad kuchyní je železobetonový žebírkový strop. Za dřevěnou stěnou směrem do ulice je umístěna hlavní ložnice s koupelnou.

Obytné patro tvoří obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou

Interiér rodinného domu

Z hlavního prostoru se po jednoramenném schodišti s pevnými dřevěnými bočnicemi vystoupá na podkrovní galerii

Klidová zóna v patře

Z hlavního prostoru se po jednoramenném schodišti s pevnými dřevěnými bočnicemi vystoupá na podkrovní galerii, která lemuje hlavní obytný prostor. Jako zábradlí jsou zde použity atypicky kotvené dubové dřevěné profily bez horního propojení. Z této galerie se vstupuje do dvou stran, kde jsou umístěny ložnice, koupelna a šatna.

Interiér rodinného domu

Nenechte si ujít na asb-portal.cz
RODINNÝ DŮM LADÍ SE SVÝM OKOLÍM
MODERNÍ DŮM S RESPEKTEM K TRADICI
REKONSTRUKCE VENKOVSKÉHO DOMU

Elegance bílých tónů

Byť při pohledu z návsi vzniká dojem, že jde o tradiční venkovskou stavbu, návštěva interiéru vás nenechá na pochybách, že je to stavba velmi moderní. Charakterizují ji vzdušné prostory bez zbytečných konstrukcí, jejichž volnost ještě zdůrazňuje všudypřítomná bílá barva, která proteplená dřevěnými pry.

Moderní vesnická architektura

Autor: , Ing. arch. Radek Jaroušek, Ing. arch. Magdalena Rochová
Statika: Ing. Radek Brandejs
Místo: Malá Lhota, Česká republika
Investor: soukromá osoba
Projekt: 2007–2008
Realizace: 2008–2010
Celková užitná plocha: 330 m2
Zastavěná plocha: 335 m2
Plocha pozemku: 5 690 m2

Marie Urbancová
Foto: Filip Šlapal

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Chladné a neosobné ! Zvolená farba dreva je nevhodne zvolená ! Robí to dojem starej komunistickej éry kedy sa tento odtieň dreva dával všade ! Divadlá, kiná, reštaurácie. Okrem kúpeľne sa mne osobne na tomto dome nič nepáči !
Odpovědět | 20.01.2016, 18:24

Další z Jaga Media

alfaakb.com

http://kls-agency.com.ua

http://maxformer.com