asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Nenápadný bungalov zapadl do krajiny

24.08.2017

The Quest je rezidenční stavba ve Swanage, pobřežním městě v jihovýchodní části hrabství Dorset v Jihozápadní Angli. Zdánlivě jednoduchá novostavba vyrostla na místě chátrajícího bungalovu, který zde stál od roku 1917.

Pro realizaci představ o svém novém domově si klienti vybrali architekty ze studia Strom. Chtěli dům, který by vyhovoval jejich nárokům a potřebám po odchodu do důchodu, ovšem bez obvyklých atributů, přisuzovaných tomuto věku – tedy žádné konformní, nenáročné bydlení se starým nábytkem, ale vzdušnou, světlou, prostornou stavbu, která splní požaday obyvatel s velkým zájmem o design a s láskou k abstraktnímu a modernímu umění.

Prostor a nádherný výhled

Lokalita je silně zalesněná a svažitá, orientovaná směrem k jihu, s nádherným výhledem na Durlston Country Park. „Při návrhu jsme využili výhody jednopatrové budovy, které nejvíce odpovídaly a vyhovovaly budoucím potřebám důchodců a požadaům jejich zdravotně postižených dcer, a současně umožnily elegantní začlenění stavby do strmého svahu a jednoduché uspořádání vnitřních dispozic.Tato podoba domu navíc umenšuje vizuální dopad jeho umístění do okolní krajiny při pohledu z údolí.

Foto: Martin Gardner

Svah se vzrostlými stromy byl určující při situování obydlí na pozemku. Přístup je přes přední část objektu k jihu, autoři využili proto opěrnou stěnu, obloženou místním kamenem – tvrdým vápencem, známým také jako purbecký mramor, aby definovali různé úrovně pozemku, vizuálně zamaskovali příjezdovou cestu a zachovali ničím nerušený výhled z obytných prostor přes údolí.

Foto: Martin Gardner

Citlivé propojení prostoru i sladění materiálů

Dům přečnívá přes opěrnou stěnu, aby se vyrovnal s úrovňovými změnami, současně tak vytváří chráněnou parkovací plochu. Velká konzola byla vytvořena dvěma betonovými rovinami - podlaha a střecha pak společně vytváří optický prostorový paprsek. Betonová konstrukce je zevnitř zpevněna deskami na bázi dřeva, takže betonový rám zůstává zvnějšku viditelný.

Foto: Martin Gardner

Dominantou vnitřního uspořádání domu je velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím prostorem, umístěný v centrální části domu.

Foto: Martin Gardner

Prosklené stěny z obou stran jej opticky propojují se zahradou, z jižní strany na něj navazuje krytá terasa, táhnoucí se po celé délce místnosti. Z obou stran k domu přiléhají další místnosti.

Foto: Martin Gardner

Propojení exteriéru a interiéru citlivě zdůrazňuje jednoduchá paleta materiálů - v interiéru použité podlahy z místního kamene, betonové ohniště a dřevěné podlahy z konstrukčního materiálu rezonují s deskami z vodostavebního betonu a neopracovaným modřínovým obložením venku.

Foto: Martin Gardner

Názor architektů

Dům vyjadřuje naše přesvědčení, že jednoduchost a perfektní provedení stavby jsou základem dobrého designu. Počáteční koncepce a konstrukční řešení jsou v objektu okamžitě rozpoznatelné a my jsme usilovali o zachování této srozumitelnosti záměru, aniž bychom k budově přidali cokoli zbytečného. Vždy pečlivě promýšlíme návrhy našich staveb, pokaždé v úzké spolupráci s našimi inženýry, abychom vytvořili architekturu, založenou na základních principech, kterými jsou struktura, detaily, materiály a pořádek.

Foto: Martin Gardner

Technické údaje:

The Quest / Strom Architects
Návrh: Strom Architects
Umístění: Swanage, United Kingdom
Architekt: Magnus Strom
Rozloha: 235.0 m2
Projekt: 2015
Realizace: Bournemouth Glass, Purbeck Capstone, Glazing Co
Hlavní dodava Matrod Frampton
Statik: Barton Engineers
Rozpočet: Stockdale

Foto: Martin Gardner
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

http://salon-svadebny.com.ua/

maxformer.com/plastikovye-pallety