Norský Two in One House – jedna rezidence pro dvě rodiny

Norský Two in One House – jedna rezidence pro dvě rodiny

Říká se, že každá věc má svého kupce, ale stejně tak může platit, že každý stavební pozemek najde svůj dům. Jen je třeba více času a energie k hledání nejen kupce, ale následně i vhodné koncepce stavby. A výsledek pak většinou stojí za to.

Pozemek na konci slepé ulice Ekeberglia v oblasti Høvik v Norsku měl pojmout dva domy pro dvě rodiny. Vyžadoval však díky své topografii a omezenému prostoru geometricky jasnou, jednoduchou a navzdory své dualitě jednotnou stavbu, která nejen pojme dvě plánované rezidentní jednotky a spojí je do kompaktního celku, ale zajistí současně soukromí každé z nich.

Jednou nohou v přírodě
Architekti z architektonického ateliéru RRA – Reiulf Ramstad Arkitekter se rozhodli využít pro svůj návrh jako dalšího hráče přírodu. Objekt zasadili do úpatí strmého svahu, otevřeného k jihozápadu a tvořícího jasný předěl od okolí. Zvolili dvoupodlažní dům nekomplikovaného tvaru z materiálů, které nepůsobí rušivě a mají vazbu k exteriéru – beton se váže se zemí, dřevo odkazuje na okolní vzrostlé stromy.

Obě obytné jednotky mají jasně dané dispozice, které zajišťují komfortní a pohodlné bydlení, z obou existuje samostatný přistup do oddělených krajinářsky upravených zahrad.

Hlavní myšlenka projektu tkví v jednoduché obdélníkové formě budovy, která působí jako zklidňující element v živé, dynamicky se měnící krajině. Zatímco základna z litého betonu tvoří jakýsi spojovník mezi dřevěnou budovou a zemí, tělo domu, tvořené především přízemím, vyrůstá z hutné a bytelné betonové hmoty v povrchově neupravených cedrových panelech. Všechny materiály byly pečlivě vybírány i z hlediska odolnosti vůči drsnému norskému klimatu. V čase navíc získají krásnou stříbrnou patinu, která objekt opět o krok přiblíží k přirozenému vzhledu okolní přírodní scenérie – stromů a skal. Křehká okna, vsazená do štíhlých černých ocelových rámů, dodávají fasádě na eleganci, se sklánějícím se dnem pak vytváří na fasádě grafické podoby světla a stínu.

Dva domy v jednom těle
Jak již bylo na začátku řečeno, budova nabízí bydlení pro dvě rodiny. V přízemí jsou situovány hlavní a obecné funkce domů – kuchyně, společenské prostory, otevřená fasáda vytváří nenásilný předěl mezi interiérem a exteriérem domu. Stylová okna nabízí krásné výhledy do krajiny a v místnostech vypadají jako denně se měnící obrazy.

Ve druhém podlaží se nachází soukromá část domu, ochrana intimity prostoru je dána například i okny, která se jen letmo objevují ve štěrbinách mezi cedrovým obložením.

Přirozené splynutí domu s okolím je mimo jiné také výsledkem pečlivé a trpělivé přípravy projektu. Byly vytvořeny skeny místa pro přesné propojení budovy s krajinou, každý detail byl zpracován s vysokou přesností a výsledkem je stylově čisté a ničím nerušené vyjádření bytové architektury, v jejímž pojetí je nejdůležitějším prem okolní přírodní scenérie.

Základní údaje:
Typ projektu: Rezidenční
Umístění: Ekeberglia, Norsko
Program: Dům pro dvě rodiny
Klient: Soukromý
Velikost: 525 m2
Realizace: 2017
Návrh:

Text: Daniela Bartošová
Foto: Ivar Kvaal, Reiulf Ramstad Arkitekter