asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Rekonstrukcí proměnili starší dům na ekologický v nízkoenergetickém standardu

21.08.2017

Věřili byste, že tento dům není novostavbou, ale rekonstrukcí staršího domu z 60. let? Cílem architektů bylo najít odpověď na otázku, jak z budovy z 60. let vytvořit komfortní dům optimální pro moderní bydlení, a přitom využít co nejvíce z původní budovy. Výsledkem je dům v nízkoenergetickém standardu s izolací ze slámy a řízeným větráním, stojící v rakouské vesnici Egg.

Ekologická obnova na prvním místě

Architekti ze studia Georg Bechter Architektur + Design kladli velký důraz na ekologickou obnovu tohoto staršího domu. Použili dřevo z místních zdrojů a celý dům byl opatřen izolací ze slámy. Jak již z uvedeného vyplývá, zvláštní pozornost byla věnována tepelným úpravám, aby se zabránilo úniku tepla a dosažená větší úspora tepla.

Stěny tlustší než 80 cm

Převislé střešní hrany byly seříznuty, stejně byly zarovnány výstupky a zabroušení, čímž dům dostal kompaktní vzhled a podstatně modernější podobu. Nejde však jen o módnost, právě díky těmto úpravám – vytvoření kompaktního pláště domu – se podařilo dosáhnout nízkoenergetického standardu. Původní stěny domu mají tloušťku 36,5 cm a k tomu ještě přibyla 45cm ekologická izolace.

Foto: Georg Bechter Architektur + Design

Vhloubená okna

Tloušťka izolace dala nový vzhled i oknům, které působí jako vhloubené do domu. Tento moment má více významů – pomáhá zachytit co nejvíce využitelného přirozeného světla do interiéru, ale zároveň tlumí přímé ostré světlo, které by mohlo být v letních měsících nepříjemné. Neposledním faktem je, že dům díky takto řešeným oknům působí mnohem zajímavější.

Foto: Georg Bechter Architektur + Design

Harmonizující dřevo

Výrazných úprav ve smyslu ekologičnosti se dočkal i interiér, a to nemyslíme jen na kvalitní řízené větrání, které zde přibylo. Dřevem obložené stěny, dřevěné schody, nábytek, prostory oken řešený jako příjemný prostor pro odpočinek, kde si můžete číst knihu nebo si i lehnout a dívat se na krásný výhled, zesilují atmosféru domova a pohodlí.

Foto: Georg Bechter Architektur + Design

Prosvětlení přízemí bylo dosaženo zvýšením stropu

Dispozice domu byla radikálně změněna. Přízemí je řešené jako otevřený společenský prostor s kuchyní a jídelním koutem s možností vyjít na terasu, respektive otevřením dveří spojit interiér s exteriérem. Díky zvýšení stropu obývacího pokoje o 80 cm architekti dosáhli světlých a vzdušných prostor. V patře se nacházejí tři pokoje.

Foto: Georg Bechter Architektur + Design

Dom Simma v kostce

Architektonické studio:
Rok realizace: 2011
Lokalita: Egg, Rakousko
Provedení: dřevo

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Georg Bechter Architektur + Design

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

http://gazon.net.ua/