Shear House – přestřižený dům

Shear House - přestřižený dům

Shear House dostal svůj název díky výraznému půdorysnému posunu horního podlaží do strany. Je jakoby přestřižen v podélném směru, čímž získal nejen zajímavý vzhled, ale také funkční nadstavbu.

Základním záměrem jihokorejských architektů Seung Teak Lee a Mi Jung Lim byla možnost jednoduchého využití typologie šikmé střechy v optimálním kontextu s okolním prostředím a danými podmínkami tak, aby stavba byla nejen v harmonickém postavení k okolí, ale současně také snižovala náklady na provoz a šetřila tak životní prostředí. Třešinkou na dortu je pak ozvláštnění vnitřního uspořádání domu.

Dynamické řešení pro hospodaření s teplem

Autoři se rozhodli pro dvě různá řešení štítových stran – východní má typický štít, protilehlá – západní, je však jako by v monolitické hmotě plošně ukrojená a posunutá v konstrukci i materiálu do strany.

Objem štítu na západní straně tak mění své umístění vzhledem k tělesu domu – zachovává si svůj trojúhelníkovitý tvar, ale vyčnívá bočně před dům. Zkosená hmota střechy je plynule vytažena směrem k jihu tak, aby reagovala na orientaci slunce. Vytváří tedy na této straně hluboký přesah, podobný našemu zápraží, na severní straně je na vzniklé ploše domu vybudována terasa.

NEPŘEHLÉDNETE

Přívětivý dům v zahradě

Přesah střechy brání přímému sluneční záření v létě a umožňuje přirozené osvětlení v zimním období. Stavební otvory na terase ve druhém nadzemním podlaží podporují přirozené větrání v celé stavbě. Dům je navíc opatřen zdvojenou fasádou, která upravuje teplo a vlhkost stavby, konstrukce tak snižuje tepelné zisky i ztráty během celého roku až o 20 procent.

Malý, ale šikovný

V přízemí domu jsou umístěny na protilehlých stranách severní části dvě ložnice, k jedné z nich je přisazena koupelna. Ostatní prostor přízemí vyplňuje kuchyně spojená s obývacím pokojem.

Jeho hlavní devizou je dynamika velkorysého prostoru ve dvou směrech – zabírá podélnou polovinu celého domu od východu na západ a není uzavřen stropem, ale otevřen až do štítu. Poskytuje tak navíc i zajímavé vizuální propojení obou podlaží, vycházející s předimenzované délky a výšky.

NEPŘEHLÉDNETE

Moderní stodola v retro stylu

Interiér je tak se svou měnící se geometrií v kontrastu s vnější, více či méně utilitární obálkou domu. Jednoduchost využili autoři i v konstrukci objektu – základem jsou geometrické obrazce, které se vzájemně plynule mění – přízemí i místnosti v něm jsou obdélníkového půdorysu, stěny mají tvar trojúhelníku, druhé nadzemní podlaží má půdorys kosodélníkový a knihovna v tomto patře má tvar lichoběžníku.

Základní parametry:

Místo: Kyung Buk, Yecheon, Korea
Určení: Rezidenční rodinný dům
Plocha: 92 m2
Projekt: Engineering Duhang
Konstrukce: ON Group + stpmj
Klient: Soukromý
Dokončeno: Duben 2016


Text: Dana D. Daňková
Foto: Song Yousub