asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Stodola útulným domovem

30.05.2018

Sto padesát let starý a desetiletí nepoužívaný prázdný hospodářský objekt chtěl majitel zbourat, do naší doby se prý jaksi nehodil… Ale proč hned bourat, nebylo by lepší vzdát poctu té energii předků, která je tu stále patrná, zachovat genius loci? Architekti ze studia Madritsch PFURTSCHELLER přistoupili k proměně s respektem a úctou.

Věděli, že nestačí primárně zachovat za každou cenu vizuál historického objektu. Aby dům žil, aby měl šanci na další existenci, je třeba dát mu novou příležitost, neudělat z něj muzeum, ale organismus, připravený poskytnout svým obyvatelům útulný a komfortní domov.

Haus Moser

A tak byla zdánlivě nepotřebná stodola, dům Moser, jak mu říkají architekti, rozebrána na jednotlivé pry a z místa, kde stála, přemístěna asi o 800 metrů stranou. Díky přístupu tvůrců se v tomto případě podařilo zachovat odkaz historie a původní funkce stavby.

Stávající struktura ručně tesaných prahů, pilířů, nosníků, příčných nosníků, vaznic a krokví ze smrkového dřeva byla umístěna na novou betonovou základovou desku. Z důvodu špatného stavu materiálu byly vyměněny pouze prahy a spodní vaznicové trámy.

"Staré" nese "nové"

Novou obálku domu tvoří dřevěná konstrukce vyplněná tepelnou izolací a obložená překližkovými deskami, dřevěný trámový strop a střecha se záklopem z překližkových desek. V původním krovu je vložena tepelná izolace. Část střechy je prosklená, zde je tepelná stabilita zajištěna použitým izolačním trojsklem.

Jedna štítová stěna stodoly je velkoryse otevřená výhledům do okolí. Stěny jsou prosklené, i zde byla použita izolační trojskla, která přispívají ke kvalitě tepelněizolačních parametrů stavby. Částečnou ochranou proti slunci a současně estetickým prem jsou stará vrata, která lze podle potřeby zavřít či nechat otevřená.

Protilehlá štítová stěna je zdvojená – nová, také prosklená, je zasunutá dovnitř, před ní je ještě ve stodole předsazena terasa s prostorem pro posezení a relaxaci. Celý prostor uzavírá původní dřevěná stěna objektu z prken, i zde s původními vraty.

„Starý kabát“ není totéž co „stará vesta“

Při pohledu zvenčí se stavba téměř nezměnila, dispozice objektu však byly následně upraveny tak, aby odpovídaly nové, specifické formě stavby, použitým materiálům a budoucí funkci. Ač se to nezdá, ve starém kabátě se skrývá prostorný dům.

V přízemí je obývací pokoj s jídelním koutem a kuchyní, dále technická místnost a koupelna s WC. Z centrálního obytného prostoru lze vyjít na krytou terasu. Hlavní místnost je otevřena do krovu, v podkroví se nachází galerie a čtyři ložnice.

Technické vychytáy

– Všechny povrchy (podlahy, stropy, stěny) jsou vyrobeny z třívrstvých smrkových desek, které byly napuštěny mýdlovým roztokem, jenž je také jedinou povrchovou úpravou dřeva
– Jediným zdrojem tepla jsou kachlová kamna, jejichž konstrukce slouží současně jako schodiště do horního patra
– Teplá voda je generována elektrickým ohřívačem vody s tepelným čerpadlem

 
Návrh: Architektonické studio MADRITSCH PFURTSCHELLER, Robert Pfurtscheller
Lokalita: Neustift im Stubaital, Rakousko
Realizace: 2015 – 2016
Užitná plocha: 106,8 m2

 

Foto: Wolfgang Retter

Text: Daniela Bartošová 

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media