asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

„The Shadow House“, dům ve stínovém rouše

24.04.2018

Projekty architektonického dua Liddicoat & Goldhill – Davida Liddicoata a Sophie Godhillové, jsou vždy zajímavé, neboť se nebojí kombinovat moderní s tradičním, v rekonstrukcích ponechávají výrazné atributy a stavební pry, které propůjčí nemovitosti jedinečnost a osobitost. Ani „The Shadow House“, Stínový dům, tyto atributy nepostrádá, vůči svému okolí však působí na první a možná i druhý pohled, spíše nenápadně.

David a Sophie obvykle pracují s velkorysostí a monumentalitou prostoru, pokud ji dispozice umožňuje. Projekt Stínového domu v tomto ohledu jiný. Dílem proto, že se jedná o jejich vlastní dům, jejich domov, který zrealizovali zcela sami od výběru pozemku přes plánování, návrh, projektování, výstavbu až po návrh interiéru včetně výroby kování a příslušenství. Výrazná omezení však přinesl i pozemek, na němž dům stojí.

Maximální emoce na minimální ploše

Navíc by to nebyli oni, kdyby i tento projekt nespojili s určitým experimentem – konkrétně s vytvořením malého městského domu – s minimálními nároky na hmotu objektu i velikost pozemku, který by však současně poskytoval dostatečně komfortní bydlení. Od luxusních rezidencí pro soukromé investory i realizace urbanistických celků městských aglomerací přešli k mnohem menšímu projektu s cílem zjistit, zda je možné na povýšeném a předraženém londýnském trhu s nemovitostmi realizovat vlastní, mnohem skromnější představy o bydlení.

Nakonec našli pozemek o velikosti 75 m2. Člověk nemusí být ani příliš náročný, aby se mu taková plocha zdála pro dům přece jen poněkud malá. Davidovi a Sophii však vyhovoval. V rámci svého experimentu totiž hledali pro stavbu domu parcelu co možná nejméně vhodnou – s ideálním pozemkem by nešlo o žádný experiment, na takovém přece umí stavět každý… „Předchozí vlastníci plánovali na tomto místě stavbu nové chaty,“ vysvětluje David, „žádost však byla zamítnuta. Původně zde, na konci viktoriánské terasy v Camden Square Conservation Area, severně od rekonstrukce Kings Cross, stála rozvodná elektrárna. Bylo více než zřejmé, že plán postavit v tak cenné a chráněné lokalitě nový dům je ožehavý, omezení bylo mnoho. Při realizaci jsme tedy úzce spolupracovali se zástupci stavebního odboru města tak, aby stavba splňovala všechna nařízení, týkající se charakteru zdejší výstavby.“

Drsně (ne)nápadná

Vznikla zvenku podsaditá, kompaktní, v kombinaci s černou barvou a prosklenými plochami možná až stroze jednoduchá stavba. Protože obálka domu musela být co nejjednodušší, různorodost vdechli architekti interiéru. Díky různým výškám stropů – od tří metrů v obývacím pokoji až po cca dva metry na vstupu získal každý prostor v domě svou jedinečnost, neboť s různou výškou i se mění vnímání teploty a zvuků, a také vzdušnost a útulnost místnosti. I přes existující restrikce, dané omezením výšky stavby a malou rozlohou pozemku, vzniklo podle vyjádření Davida a Sophie brutálně efektivní řešení.

Fasáda domu je z černých lícových cihlových obkladů, které zajímavě kontrastují s velkými prosklenými plochami oken. Určujícím prem interiéru jsou podlahy z leštěného betonu, designové řešení využívá hru světla a stínů, texturu použitých materiálů, různé hmoty mobiliáře a kombinaci matných a lesklých ploch.

Vzhledem k omezenému rozpočtu odvedli autoři a současně i majitelé domu většinu práce sami. A vynaložené úsilí se vyplatilo: projekt „Shadow House“ získal v roce 2011 tzv. RIBA Award, ocenění pro nejlepší malý domek v rámci British Homes Awards 2011, cenu v rezidenční kategorii ocenění Daily Telegraph Homebuilding and Renovation. V tomtéž roce obdržel také vyznamenání New London Architecture a nominaci Manser Medal.

Informace o projektu:
Návrh: David Liddicoat & Sophie Goldhill, Liddicoat & Goldhill
Lokace: Londýn, Spojené království
Využitelná podlahová plocha: 75 m2
Projekt: 2011
Celkový rozpočet: 210,000 £

Foto: Keith Coolie, Tom Gildon
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media