Vila Ypsilon s vůní oliv

Vila Ypsilon s vůní oliv

Vila Ypsilon, pozoruhodné letní sídlo z autorské dílny architektonického ateliéru LASSA, se nachází v jižní části ostrova Peloponés v blízkosti města Finikounda. Stavba s užitnou plochou 150 m2 nemá zcela běžné proporce – ke svému okolí je více než ohleduplná, nevyčnívá, naopak mírně modeluje terén a kopíruje kopcovitý tvar pozemku.

Investor si parcelu na samotě uprostřed olivového háje vyhlédl záměrně a oslovil Thea Sarantoglou Lalis a Doru Sweijd, dvojici architektů z Londýna a Bruselu, aby vypracovali návrh domu a pracovali i na jeho realizaci. Architekti z ateliéru LASSA navrhli s týmem řeckých spolupracovníků nevšední dům ve tvaru písmene ypsilon. Stavba je ze tří stran vykrojená a polouzavřené plochy vytváří tři malá nádvoří, vzájemně od sebe zcela oddělená, jež jsou definována svou funkcí.

Využívání během dne i v průběhu roku je dáno postavením slunce v čase. Na každém z malých „dvorků“ je k dispozici jedna z různě velkých teras. Nejrozložitější z nich je situována v místě největšího oslunění, poskytuje tedy nejen posezení, ale i možnost osvěžení v bazénu. Komunikační cesty kolem domu, skrz něj i po jeho střeše jsou vzájemně provázány a propojují pobyt v interiéru s venkovními aktivitami.

Předposlední v (anglické) abecedě

Písmeno Y se sice nachází na konci abecedy, ale půdorys v tomto tvaru neznamená konec, ale naopak prvopočáteční myšlenku, která stála u zrodu tohoto domu. Podoba písmene ypsilon zde umožňuje nenápadné a přirozené splynutí stavby s okolní krajinou. To bylo základním požadaem a i proto se autoři návrhu rozhodli pro půdorys tohoto tvaru. Bonusem je výhled na panorama horského masivu a záliv Schiza a Sapientza.

Dům byl hotov za sedm měsíců, určujícím stavebním materiálem je beton. Oblý tvar střechy je dán dřevěnými střešními vazníky, doplněnými bedněním. Dokonale oblé křiy stropu byly s milimetrovou přesností navrženy a vyrobeny za pomoci digitální technologie. Výška domu je omezena vrcholky olivovníků, dům tak nevyčnívá a respektuje celkové začlenění do terénu. Fasádu ozvláštňují různě velká okna organických tvarů.

Za pozornost stojí chlazení objektu, jež je v této zeměpisné šířce alfou a omegou příjemného bydlení. Překvapivě je zajištěno bez nutnosti instalace mechanických chladicích systémů – umožňuje ho členění domu, díky němuž lze využít takzvanou křížovou ventilaci v prostoru. K příjemnějšímu klimatu v domě i na terasách přispívá i zelená střecha, která ohraničuje výhledy z interiéru směrem ven. Tato opatření významně snižují také celkovou energetickou náročnost stavby.

Bílý beton, přírodní odstín dřeva

Pokud jde o dispozice, dům je rozdělen na soukromou a společenskou část, přičemž v soukromé zóně, orientované na východ se nacházejí tři ložnice a dvě koupelny. Prostor, kde se schází členové rodiny a kam jsou uváděny návštěvy, tvořený obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, je obrácen k jihu. Odtud je také zajištěn přístup na všechny tři terasy.

Převažující barvou v interiéru je bílá, která s sebou nese jednoduchost a čistotu stylu, ideální je také z hlediska klimatických podmínek.

Dřevěný podhled stropu z CNC frézovaných dílů celek zútulňuje a změkčuje zářivost prostoru ve slunci.

Technické údaje:
Projekt: Villa Ypsilon
Program: Letní dům
Celková plocha: 150 m2
Designový tým: Theo Sarantoglou Lalis a Dora Sweijd, Kasper Ax, Yousef Al Mehdari, Theo Grousopoulos, Thomas Jensen, Valeria García, Nikolaos Klimentidis
Místní architekt (povolení): V. Kosmopoulos
Projektant: Metep, L. Babilis
Generální dodava V. Leriou

Foto:
Text: Dana D. Daňková