asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen

Fjordpark - nový úhel pohledu na využití chladných skandinávských fjordů

07.02.2018

Morfologicky plochá krajina Dánska díky bohatě zvlněnému pobřeží na přírodní kráse naštěstí netratí. Písečné duny, pláže, pole a louky společně s řadou fyzických aktivit a venkovních zařízení vytvářejí prostředí s velkým potenciálem. Na každém rohu (či spíše fjordu) tu raší nové příležitosti kulturních, sociálních i sportovních zážitků spojených s přírodou, městem a vodou.

Největší fjord Dánska, Limfjord ležící u města Aalborg na severním cípu Jutského poloostrova, se v roce 2013 těšil z vypsané soutěže na budoucí park, který měl být zasazen do místní přímořské krajiny. První místo obsadil dánský ateliér Force4 Architects, se svou základnou v Kodani. Ateliér má bohatou zkušenost jak v oblasti architektury pro fyzicky a psychicky hendikepované, tak i v oblasti sportovních zařízení využívajících potenciálu vodního elementu.

Realizací nového plaveckého areálu vytvořili architekti nový úhel pohledu na využití chladných skandinávských fjordů. S pomocí známých krajinných prů (laguna, les, šíje a pláž), charakteristických pro pobřeží lemované fjordy, navrhli Force4 Architects pružnou a robustní dřevěnou hradbu, která rozděluje rozsáhlou rekreační krajinu do prostého tvaru dvou krajinných částí: introvertní a extrovertní.

 Fjordpark

 Fjordpark

Za větrem

Oba krajinné prostory se vztahují k vodě, vyznačují se ovšem velmi odlišnými programovými potenciály. Přesný řez mezi těmito dvěma prostory je tvořen šíjí, která se stává jak zprostředkovatelem, tak spojencem. Krajinné sevření formuje tři typy vodních ploch: divoký a studenější Limfjord, venkovní bazény a lagunu, jež nabízí širokou škálu vodních aktivit a sportů. Laguna a mořské bazény získávají svým umístěním do kontinentální části šíje stojatou teplejší vodu, která je však neustále vyměňována, aby voda v laguně neztrácela svoji kvalitu.

Síť s vyhlídkou

 Síť s vyhlídkou

Dřevěná šíje je zúžena tak, aby se voda dostala blíže k domu po obou stranách. Hradba se tímto způsobem otáčí k šíji, která tvoří přechod mezi oběma vodními prostory. Úzký pruh pevniny je základem pro multifunkční open-air „domy“ a promenádu. Dům je rozdělen na menší objemy s odstupy mezi sebou. Ty vytváří venkovní prostory v úzkém spojení s prostory vnitřními, jež podporují aktivity odehrávající se kolem fjordu. Budovy jsou umístěny tak, aby chránily uživatele před západním větrem, který oblast neúnavně ošlehává.

 Dřevěná promenáda

 Dřevěná promenáda

Soužití skupin

Umístěním objektu na vodní hladinu se umocňuje jeho zaměření na vodní aktivity. Architekti vytvořili přechody mezi vodou a zemí, které usnadňují užití vodního elementu různým skupinám uživatelů. Voda je přítomná bez ohledu na to, kde se nacházíte, zároveň vám neustále připomíná, proč jste právě tady. Různorodé scénáře využití Fjordparku odrážejí flexibilitu krajiny pro otevřenost a uzavřenost.

Tyto možnosti vycházejí z konkrétních funkcí oblasti, částečně také z denních rytmů místních obyvatel, období chovu volně žijících zvířat a měnícího se počasí během roku. Venkovní bazén není oplocený, protože volný přístup je důležitý pro přilákání více různorodých skupin lidí. Architekti věří, že možnosti změn ve využívání oblasti a rozšíření příležitostí vytvoří společné porozumění a respekt napříč skupinami i ve vztahu k funkci lokality, krajinným aktivitám a životním podmínkám zvířat.

Funkce a materiály

Do západní části areálu jsou navrženy přírodní trasy a jejich vybavení. Autoři projektu je situovali do místa odlivu, aby byly co nejblíže vodní hladině. Pro odvážnější jedince je zde možnost přebrodit se na blízký ostrov Egholm. Zázemí plavčíků je, kvůli dobrému rozhledu a co nejkratším přístupovým cestám, situované do středu lázeňského areálu. Návštěvníci parku mohou posedět v kavárně s výhledem na fjord, která díky celoročnímu provozu naláká i pohodlnější uživatele.

 Rámované průhledy

 Rámované průhledy

Celková strategie trvale udržitelného rozvoje atelieru Focre4 je myšlení low-tech, v místních, robustních a funkčních materiálech, které v průběhu času získají krásnou patinu a jsou přizpůsobivé syrovému, někdy až extrémnímu prostředí. Architekti proto použili beton pro promenádu a certifikované skandinávské dřevo pro objekty, terasu a konstrukce. Cílem bylo vytvořit jednoduché a dlouhodobé řešení, které odolá těžkým klimatickým podmínkám. Volba materiálů současně poskytuje smyslové zážitky, které odpovídají drsné povaze lokality.

 Stinná zákoutí

 Stinná zákoutí

Soutěžní anabáze

Soutěže byly vypsané tři. Soutěž na návrh, kterou vyhrálo studio Force4 Architects, soutěž na projektování, kterou vyhrálo studio Adept, a soutěž na provedení stavebního managementu. Taktika ušetřit na tendrovém projektu se zadavatelům nevyplatila a během výstavby reálné náklady daleko přesahovaly slibované částky, než jak bylo studiem Adept navrhnuto, což vedlo až k jejich diskvalifikování. Zbytek projektu následně dostavěla inženýrská firma. Projekt přirozeně prošel od prvotního vítězného návrhu změnami.

Studio Adept nicméně hlavní myšlenku domu zachovalo. Ve spolupráci s krajinářskými architekty GHB byl projekt dokončen v létě 2017. Vestre Fjord Park je jedním ze tří kandidátů na Danish Landscape Award 2017. Otázkou nyní zůstává, kterému ateliéru v případě vítězství připadne kredit.

Fjordpark

Místo: Aalborg, Dánsko
Architekt: Force4 Architects
Spolupráce: GHB
Projektant: Studio Adept
Realizace: 2017

 

TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ, FOTO: LUCIE HLAVSOVÁ

Článek byl uveřejněn v časopisu .

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media