asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Dřevěné domky na norském pobřeží

24.01.2018

Tři dřevěné domky aneb více generací v jednom domě. Možnost trávit volný čas na pobřeží moře nejen o prázdninách či o dovolené, ale v každé volné chvíli, je pro nás Středoevropany a suchozemce velmi romantická představa.

V Norsku mají však moře blíže, a proto si investor mohl nechat postavit pro svou vícegenerační rodinu letní domek přímo na jeho břehu.

Architekty z ateliéru Reiulf Ramstad Arkitekter tedy oslovil s přáním hodným chytré horákyně – kdyby ovšem tuto pohádku znal. Jeho představou byl letní dům pro celou rodinu, ovšem protože měl sloužit současně více generacím naráz, neměl být uzavřený, kompaktní. Sídlo mělo působit celistvě a mělo také poskytnout možnost trávit čas společně. Ovšem současně mělo nabízet i soukromí každému svému obyvateli. Vznikly tak hned tři dřevěné domky, tři kabiny, samostatné a přitom jednotné…

Tři geometrická tělesa, tři individuality…
…ovšem vzájemně nenásilně propojené. Každá z kajut je definována jako svébytný geometrický prostor, jejich soustředné rozmístění kolem dvorku s terasou uprostřed je však opticky i skutečně propojuje tak, že působí – a mohou být využívány – i jako celek.

Orientace vůči světovým stranám je určena skalní stěnou na severovýchodní straně, strany s okny a také obě prosklené štítové stěny prostředního domku jsou proto obráceny k jihozápadu. Při pohledu zvenčí se budovy v ostatních směrech zdají být uzavřeny.


Toto určení současně vytváří v domcích příjemné mikroklima – během dne sbírají dostatečné tepelné zisky, uzavřené boční strany však chrání interiér před horkým slunkem v pozdních odpoledních hodinách.

Prostřednictvím prosklených štítů středního objektu, směrovaných k jihozápadu, vzniká zároveň příjemná a zcela přirozená prostorová interakce mezi krajinou a strukturou staveb – interiér vlastně propojuje skalní stěnu s otevřenou krajinou. Jako by tam dům zdánlivě ani nestál. Dřevo s prosklenými stěnami také udává hlavní ráz kabinových domků – v kombinaci těchto materiálů působí odlehčeně a silněji tak zapadají do krajiny.

Typ stavby: Rezidenční
Lokace: Herfell, Vestfold, Norway
Funkce: Letní domek pro vícegenerační rodinu
Klient: Soukromý
Zastavěná plocha: 70 m2
Návrh: 2010, dokončeno 2014

Foto: Lars Petter Pettersen
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

Узнайте про важный портал , он рассказывает про eva-mebel.com.ua.
Предлагаем iwashka.com.ua по вашему желанию, недорого.
У нашей организации интересный сайт на тематику dxtranss.com.ua.