asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Dřevostavba dokončena za šest měsíců

25.10.2016

Jednoduchý dům na malém pozemku se nachází v západní části Mnichova, v Aubingu. Svou koncepcí, tedy obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou, zcela zapadá do okolní poválečné výstavby, a přesto jej jeho řešení z šedi okolních domů vyčleňuje. Touha vymanit se ze zaběhnutých zvyklostí a vytvořit stavbu s prostornými místnostmi a originální architekturou, vyústily v třípodlažní dřevostavbu označovanou jako House B.

Stavba sleduje linii domů v ulici, stejně jako je orientace střechy shodná s okolními domy, přesně jak požadovaly místní regulativy. Tím ale typický obraz končí, protože dům je obohacen o perforovanou fasádu a další moderní pry.

Jedním z nich je asymetrická střešní konstrukce, zajišťující co největší obytný prostor na malém pozemku.



Uliční fasáda se maximálně blíží tradičnímu pojetí. Je poměrně konzervativní a uzavřená, jednak aby odpovídala charakteru okolních staveb, ale také aby chránila lidi v domě před zvýšeným hlukem z ulice. Pravým opakem je fasáda jižní, která je maximálně prosklená a propojuje dům se zahradou. Tím splňuje nároky mladé rodiny, která v domě žije. Přivádí jim do domu dostatek světla a také chrání jejich soukromí.



Architektům se hmotu domu podařilo vyřešit tak, že nevypadá mohutně, přestože má tři patra. V jejich pojetí se jedná o třípodlažní rodinný dům převlečený za dvoupatrovou budovu, díky tomu že dvě horní patra kryje mohutná asymetricky šikmá střecha. V nejvyšším patře je situována pracovna a pokojík, pod nimi jsou ložnice a koupelny. Celé přízemí pak zaujímá otevřený prostor, zahrnující kuchyň, jídelnu i obytnou část.

Barevná koncepce a výběr materiálů se nejvíce projevují v interiéru. Obytný prostor v přízemí je od chodby oddělen dvěma bloky černých vestavěných skříní. S těmi kontrastuje bílá polyuretanová podlaha, která prostoru poskytuje jas, hloubku a vytváří iluzi prostoru. Strop z aglomerovaných dřevodesek je přiznaný a tento akcent se jako light motiv plynule opakuje u nábytku, na schodech a u dveří.


Samostatně stojící rodinný dům s dřevěnou konstrukcí byl dokončen po pouhých šesti měsících výstavby a nejlépe jej charakterizují slova: „Maximální volnost na malém prostoru“.



Architekt: Format Elf Architekten (Stefan Hanninger, Robert Maier)
Stavba: House B
Místo: Mnichov Aubing, Germany

Text: Marie Urbancová
Foto: Cordula de Bloeme

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Petra Krejčí
Krásná architektura, nádherné fotky!
Odpovědět | 26.10.2016, 01:36

Další z Jaga Media

https://topobzor.info

https://steroid-pharm.com

электромеханический замок купить