asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Prostorný dům pro mladou rodinu

28.02.2017

V objetí krásné přírody sousedního Rakouska – zelených luk a šumících lesů – se nachází dům, který je dílem známé dvojice architektů ze studia Innauer-Matt Architekten.

Osobitý rukopis profesionálů je snadno patrný i na tomto projektu. Jednoduchost, čisté linie, funkční minimalismus a maximální využití lokálních přírodních materiálů – atributy typické pro práci Svena Matta a Markuse Innauera.

Nově postavený příbytek stojí na původních základech zbourané staré budovy, která v rámci dvojdomku sloužila posledních 50 let víceméně jako hospodářská, skladovací a technická. Na ploše 140 čtverečních metrů architekti vytvořili prostorný dům pro mladou rodinu. Najdeme v něm vše potřebné, od společenského prostoru, ve kterém se spojuje kuchyň, jídelna a obývací pokoj, přes koupelny a toalety až po tři ložnice.

Patrový dům je obložen smrkovým obkladem, který časem bude nabírat zajímavou patinu. Smrkové dřevo vládne i v interiéru, kde se uplatňuje v podobě podlahové krytiny, rámů velkoformátových oken, nábytku vyrobeného na míru či v podobě schodů, stropních a stěnových obkladových panelů. Smrk tedy hraje v tomto domě nejvýznamnější roli, nachází se totiž skutečně v každé místnosti.

Jednolitost sedlové střechy je narušena terasou na patře, která patří k rodičovské ložnici. Terasa je – jak jinak – opět obložená smrkem. Vzhledem ke konstrukci domu mají všechny ložnice podkrovní charakter a výhled prostřednictvím velkých střešních oken přímo na oblohu.

Přízemní prostor je rozčleněn schůdky a různými světlými výškami místností. Mezi obývákem a kuchyní se nachází dřevěná „stěna“, která ukrývá kuchyňské spotřebiče a zároveň slouží jako elegantní knihovna. Podobný policový systém je vybudován i v obývacím pokoji, pod ním jsou zásuy poskytující úložný prostor. Naproti knihovně se nachází odhalena stěna tvořena betonovými kvádry, které materiálově i barevně kontrastují s množstvím smrkového dřeva využitého v interiéru.

Dům v sobě spojuje tradiční architekturu s moderní, přičemž zachovává vyvážený soulad, ať už v materiálovém, barevném nebo tvarovém ohledu. Cílem architektů bylo umístit dům do krajiny takovým způsobem, aby nepůsobil rušivě a aby se zachovaly stávající okolní zelené plochy, na které je z domu nádherný výhled. Cíl se podařilo naplnit a výsledkem je organický dům poskytující perfektní prostředí pro výchovu dětí v srdci zdravé a krásné rakouské přírody.

Architektonické studio: Innauer‐Matt Architekten
Lokalita: Schwarzenberg, Rakousko
Podlahová plocha: 140 m²
Realizace: 2011

Text: Anna Martausová
Foto: Adolf Bereuter
Zdroj: archdaily.com

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

ссылка

https://xn----7sbajornvhu8c.com.ua

https://farm-pump-ua.com