asb-portal.cz - Pomůžeme vám opravit byt a to nejen
Partneři kategorie

Snoubení starého s novým - rekonstrukce domu postaveného v roce 1820

16.05.2016

Byť se tomu dnes dá jen stěží uvěřit, ale když architekti ze studia McLaren Excell poprvé navštívili obytný dům v georgiánském stylu v londýnské čtvrti Westminster, byl v naprosto zdevastovaném stavu.

Měl děravou střechu, zatékalo přes několik pater a mnoho let jej obývali jen squatteři. V lepších časech bývaly v přízemí a prvním patře kanceláře a ve dvou dalších patrech samostatné byty. Pak ale zatékání poškodilo stropní trámy do té míry, že se propadly. Z původních prů se tak v domě, postaveném v roce 1820, zachovalo pramálo.

Dispozice podle potřeb

Klient koupil dům se záměrem vytvořit domov pro velkou rodinu. To ale znamenalo kompletní rekonstrukci a nový přístup k vnitřním uspořádáním. Kuchyň je nyní v přízemí, kde sousedí s novou jídelnou. Ložnice jsou ve dvou horních patrech, a to  celkem čtyři, doplněné třemi koupelnami. Komunikační plochy jsou po rekonstrukci prostornější, takže se do nich dostane více světla a diskrétně se skryjí úložné prostory. Zásadní změnou je i odstranění nízkých rovných stropů v horním patře a otevření prostoru až do krovu.

Historické konstrukce

Celou rekonstrukci ztížilo zařazení domu mezi památkově chráněné budovy, na druhou stranu byl díky tomu interiér obohacen o původní pry, které se podařilo zachránit. Například o okna, která se vyloupla z odstraněných nánosů laku, stejně jako vnitřní schodiště s krásně zachovalými vápencovými stupni. Některé původní pry bylo nutno vyrobit jako repliky podle zachovaných fragmentů, například světlík nebo truhlářské výrobky. Znovu zprovozněny byly tři zazděné krby, obnoveny štuky na stropech a repasovány původní podlahy z borového dřeva.

Moderní pry

Zachované původní pry vytvořily rámec, do nějž architekti zasadili moderní vybavení tak, aby obojí ladilo a vzájemně se doplňovalo. K tomu posloužily materiály vhodné pro noblesní prostředí, jako italský vápenec, břidlice, litý beton, dřevo wenge či matný chrom. U všech se dá předpokládat rychlé zmatnění a vytvoření patiny tak, aby splynuly s letitými původními materiály. Genius loci domu tak příjemně propojuje klidnou solidnost minulosti s otevřenou jednoduchostí dneška.

Místo: Dorset Square, Londýn
Typ: Obytný
Dokončeno: 2010
Architekti: studio McLaren Excell (Luke McLaren a Robert Excell)

Marie Urbancová
Foto: McLaren Excell

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media

www.progressive.ua

читать дальше xn--48jm9l298kilg8rghvi.com

https://agroxy.com